• Načítám...
>

Velkolepé barokní vodní slavnosti Navalis se blíží

  • 11. května 2018,
  • 9:53,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Navalis, největší barokní slavnosti se 300 lety tradicí oslav na vodě, rozzáří Vltavu u Karlova mostu letos už 15. května. Tradice pořádání této velkolepé podívané je zasvěcena nejznámějšímu českému světci a "Pražanovi" svatému Janu Nepomuckému, patronovi všech lidí od vody.

Reklama

Barokní vodní slavnosti mají mnoha set letou tradici a ty letošní pražské, známé pod názvem Navalis, čeká po jejich obnovení už 10. ročník.

"Samotné svatojánské slavnosti Navalis byly poprvé v roce 1715, kdy byl zahájen proces blahořečení sv. Jana Nepomuckého v Římě. Tím, že sv. Jan Nepomucký byl svržen z Karlova mostu do vody a vyloven byl pravděpodobně rybáři, tak se stal patronem všech těch lidí, kteří jsou spojeni s vodou, tzn. vodníci, námořníci, plavci. Byl jim blízký právě tím svým osudem, že zahynul ve Vltavě," řekl Vojtěch Pokorný, předseda Svatojánského spolku.

Svatý Jan Nepomucký je také patronem gondoliérů v Benátkách. Proto i letos se svými gondolami na slavnosti Navalis přijedou.

"Vše začíná svatou mší v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava. Potom v 19:15 vychází procesí, které je rekonstrukcí původních barokních procesí. Tam pojede pan kardinál v barokním kočáru a budou neseny atributy světce," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský, obnovitel slavností Navalis.

Po skončení barokního průvodu začne vlastní program na Vltavě. Bude odstartována regata sv. Jana Nepomuckého od Mánesova mostu a nebude chybět ani vodní koncert. V jeho průběhu budou po Vltavě plout slavnostně vyzdobené gondoly. Rozzáří okolí Karlova mostu slavnostmi Navalis.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu