• Načítám...
>

Zruční žáci z Prahy byli oceněni stříbrnou medailí

  • 15. května 2018,
  • 21:50,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Výsledky už osmého ročníku soutěže Sollertia, ve které porovnávají své dovednosti žáci pražských středních odborných škol, byly vyhlášeny v Brožíkově sále Staroměstské radnice. Soutěže proběhly v osmi praktických oborech.

Reklama

V osmém ročníku soutěže Sollertia soutěžili žáci pražských středních odborných škol v osmi oborech. Byli tu například cukráři, mechanici, strojaři, ale i stavaři nebo truhláři.

"Jsem moc ráda, že máme mezi našimi studenty tolik šikovných, kteří se dokáží již během studia utkat s mistry v oboru a že byli tak úspěšní, že někteří z nich skutečně těmi procenty se téměř blížili dovednosti samotného mistra. Studenti dostávají na památku stříbrné medaile z pravého stříbra a samozřejmě potom dostávají i různé věcné ceny," řekla Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

Hlavním principem dovednostních soutěží Sollertia bylo přímé porovnání výkonů žáků a odborníka z praxe - tzv. vyzyvatele. Díky tomu bylo možné objektivně zjistit úroveň získaných vědomostí a posoudit dovednosti žáků.

"Myslím si, že je to skvělý výsledek a že se opravdu ukázalo, že mladí nejsou tak zkažení a sedí jen u internetu, ale dokáží ve svých oborech poměrně hodně," řekla Vladislava Veselá, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání, Magistrát hl. m. Prahy.

"Já jsem dělal srnčí hřbet z kostí, které jsem vykostil a podával jsem ho s pastinákovým pyré s karamelovou kandovanou hruškou. Příprava byla tip ťop, že jsem se sotva vešel do těch dvou hodin. Taková jídla moc nevařím, ale když je nějaká slavnost nebo oslava, tak ano," řekl Jakub Smolík, vítěz v soutěžní kategorii kuchař.

Celá soutěž se nesla v duchu latinského přísloví: "Saepe sollertia opulentiam creat " neboli "Zručnost často bohatství plodí". Jednodušeji bychom to řekli, že české řemeslo má stále zlaté dno. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu