• Načítám...
>

Barokní vodní slavnosti Navalis byly velkolepé

  • 16. května 2018,
  • 17:11,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Desátý ročník barokních vodních slavností na počest svatého Jana Nepomuckého byl opravdu mimořádný. Mše v chrámu svatého Víta, ojedinělé a prvně i válečné gondoly, vzdušná show a neopakovatelná hudební symfonie na Vltavě přilákaly tisíce diváků.

Reklama

Dvoudenní 10. ročník barokních svatojánských vodních slavností Navalis k uctění sv. Jana Nepomuckého vyvrcholil 15. května a byl pojat opravdu velkolepě. Každoročně na Navalis přijíždějí benátští gondoliéři, jejichž je sv. Jan patronem. Tentokrát s sebou ale, vůbec prvně kromě gondol, přivezli také 2 zdobené barokní lodě typu bissone, které se používaly k válečným účelům. Pestrý program slavností začal na Hradčanském náměstí zdobením koní z kunovického banderia, kterým pak požehnal kardinál Dominik Duka. 

"Jsme tady letos počtvrté, kdy budeme doprovázet pana kardinála Duku. Vždy se na tuto akci moc těšíme. Máme tady 6 černých koní plemena Fríského koně. To strojení je ve vatikánských barvách, tzn. bílá, žlutá a pod tím červený šátek," řekl Milan Stašek, organizátor banderia.

K dobré náladě před Arcibiskupským palácem hrála cimbálová muzika Kunovjané a také se zpívalo. Od 18 hodin naslouchaly tisíce lidí v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha slavnostní mši svaté arcibiskupa Dominika Duky, který připomněl význam sv. Jana Nepomuckého, patrona mostů, rybářů a všech lidí od vody, jehož život skončil na rozkaz Václava IV shozením do Vltavy 20. března roku 1393.

"Já myslím, že pro mladého člověka je na tom sv. Janu Nepomuckém jedna věc zajímavá. Že je to člověk, který se nebojí, má určité zásady a dokáže jim být věrný," řekl Dominik Duka, kardinál, arcibiskup pražský.

Poté se poutníci odebrali přes Karlův most na Křižovnické náměstí, kde začal hlavní program oslav na Vltavě mezi Karlovým a Mánesovým mostem. Začátek slavnostního večera u Karlova mostu patřil neopakovatelnému průletu parašutisty s padákem pod obloukem mostu, a to v místě, kde byl Jan Nepomucký svržen do Vltavy a také seskoku 5 parašutistů, symbolizujících 5 zářících hvězd Jana Nepomuckého, kteří se ladně snesli na ponton hned vedle hlavního pódia. 

"Je to tradice, která je historická. Je to pěkné se zastavit a vzpomenout si na ty historické souvislosti," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. 

"Co se týká mého vztahu k Janu Nepomuckému, tak ten už v podstatě vzniká mým jménem, protože já jsem křtěn Janem Nepomuckým, respektive je to můj patron. Já si myslím, že Jan Nepomucký, právě tím, že je nejznámější český světec ve světě, přivedl do Prahy mnoho turistů. A nejenom kdysi, v současnosti, ale myslím, že i do budoucna," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy. 

Návštěvníci svatojánské slavnosti Navalis si pak mohli poslechnout vodní symfonii na hladině Vltavy. 

"Připomenutí těch slavností sv. Jana Nepomuckého právě v květnu, v tom nejkrásnějším měsíci v Praze, patří k takovým tradičním událostem a já se na to vždycky moc těším a moc si to užiji," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

"Já jsem nadšený, že Navalis letos měly velkou návštěvu, hlavně Pražanů, ale docela hodně i věřících. Myslím, že Navalis přispívají k tomu, že lidé v Praze poznávají, že žijeme na půdorysu křesťanského světa. Všem bych přál, aby to přispělo ke zkvalitnění jejich vlastních životů," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Svatojánské slavnosti Navalis byly zakončeny velkolepým ohňostrojem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu