• Načítám...
>

Pražské troleje kontroluje měřící tramvaj

  • 18. května 2018,
  • 19:48,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Prahu křižuje všemi směry tramvaj, ve které nejsou žádní cestující. Nejde o tzv. "mazačku", ale o tramvaj, která měří hodnoty proudu v trolejích. A nejen to, měří i výšku umístění trolejí, správné upevnění zejména v zatáčkách a v místech prudkého stoupání.

Reklama

Za tramvají dopravních podniků hl. m. Prahy, která měří trakční vedení, jsme si zajeli do vozovny Kobylisy. Už na první pohled vypadala odlišně, než tramvaje pro cestující. Na její střeše v zadní části je totiž umístěna průhledná kontrolní věž.

"Tento vůz je v podstatě určen pro diagnostiku, která spočívá v měření několika veličin, měření klikatosti, výšky tramvajového drátu a rázů, které jsou způsobeny nerovnostmi. Díky této diagnostice se snažíme v podstatě tramvajové vedení udržovat v přijatelném stavu tak, abychom prodlužovali životnost tramvajového drátu," řekl David Šindelář, vedoucí provozu vrchního vedení DP hl. m. Prahy.

Celá síť tramvajových trolejí je měřící osádkou tramvaje pravidelně kontrolována.

"Provádíme prohlídky montážními četami na izolovaných plošinách a jako další podpůrný krok používáme diagnostiku z této měřící tramvaje. Snažíme se odstranit poruchy, díky vlivům z dynamické jízdy," řekl David Šindelář.

Měřící tramvaj byla uvedena do provozu v roce 1991 a její vnitřek je rozdělen do 3 hlavních částí.

"Pracoviště řidiče, měřící pracoviště a věž, kde probíhá kontrola trakčního vedení a je tam snímací kamera," řekl Tomáš Nedvěd, technik DP hl. m. Prahy.

Měřící tramvaj potkáte daleko méně častěji, než třeba mazací tramvaj. Důležité však je, že její osádka má vždy jasný přehled o stavu 330 kilometrů trolejového vedení v naší metropoli. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu