• Načítám...
>

Výstava Doteky státnosti překvapuje svou pestrostí

  • 30. května 2018,
  • 20:29,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Výstava Doteky státnosti v Jízdárně Pražského hradu překvapuje ojedinělostí a množstvím exponátů, které dokumentují sto let Československé a České republiky. Všechny vydávají svědectví o době, ve které byly používány a všechny jsou skutečnými originály.

Reklama

Hned při vstupu do Jízdárny Pražského hradu dýchne na návštěvníka zvláštní a vznešená atmosféra. Exponáty výstavy Doteky státnosti mají každý svou historii a svůj neopakovatelný příběh. Platí to i o dvojplošníku Bohemia 35 z roku 1918. 

„Je to unikátní, první československý letoun, který byl sestrojen v roce 1919 v Plzni. My ho tu vystavujeme jako zástupce těch krásných časů. Po dlouhých opravách je tady vystavován ve stavu takovém, jak vítal prezidenta T.G. Masaryka v Plzni v roce 1919,“ řekl Michal Burian, Vojenský historický ústav Praha. 

Vystaven je tu také pohraniční československý sloup z 20. let, který byl poblíž Znojma na hraničním přechodu. V roce 1938 ho německá armáda vyvrátila a odvezla ho na své cvičiště. Tam byl také před rokem objeven. Návštěvníci tu mohou obdivovat také Černého havrana – téměř šestimístnou limuzínu, která má zajímavou historii a také zvláštní archaický design. 

„Je to krásný vůz. Původně se jedná o americký Buick, který byl později v Sovětském svazu okopírován a vyráběn pod jménem ZIM. Byl to osobní automobil, který patřil generálu Alexeji Čepičkovi, ministru národní obrany a zeti Klementa Gottwalda. Dostal ho v roce 1953 darem od Josefa Stalina,“ řekl Michal Burian.

Unikátní je také standarta vyrobená v roce 1932, a to při příležitosti pohřbu prezidenta T.G. Masaryka. 

„Standartou byla přikryta jeho rakev, proto má ten nepravidelný obdélníkový tvar. Touto standartou byla také přikryta rakev prezidenta Václava Havla při jeho pohřbu v roce 2011,“ řekl Martin Hakauf, Kancelář prezidenta republiky. 

Milovníci krásného porcelánu a vkusného stolování si přijdou na své v té části výstavy, která je věnována prezidentskému servisu. 

„Mohou vidět ukázky stolování jednotlivých prezidentů od dob první republiky až po současnost. Vidí servisy prezidenta Masaryka, Beneše, Háchy, a pak také servisy těch prezidentů po roce 1948 a také současný servis,“ Martin Hakauf. 

K vidění jsou tu také kostýmy paní Benešové a později paní Gottwaldové, která si je nechala ušít tak, aby vypadaly téměř stejně. Samostatná část výstavy je také věnována různým vyznamenáním a řádům. Zvláště pak sérii řádů Bílého lva a jejich historii. Jsou tu vystaveny díla a plakáty některých našich neznámých umělců, kteří jimi propagovali socialismus. Výstava Doteky státnosti je otevřena každý den od 10 do 18 hodin, a to až do 31. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu