• Načítám...
>

Praha má nového správce veřejného osvětlení

  • 6. června 2018,
  • 11:27,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vzhledem ke špatným zkušenostem a právním tahanicím s původním provozovatelem osvětlení se vedení hl. m. Prahy rozhodlo založit vlastní společnost. Ta bude zajišťovat provoz i údržbu. Díky tomu bude mít hlavní město osvětlení plně pod kontrolou.

Reklama

Technologie hl. m. Prahy je novým správcem pražského veřejného osvětlení. Společnost patří městu a bude tak přímo pod jeho kontrolou. Podle primátorky Adriany Krnáčové se tak město vyhne situacím, které museli řešit s minulým provozovatelem.

„To znamená, že tady nemusíme soutěžit další smlouvy s dodavatelem, ale máme všechna naše osvětlení pod kontrolou a víme, že ta naše společnost pracuje primárně pro město,“ řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Nový správce bude zajišťovat i plynové osvětlení na Královské cestě, nebo např. chod hodin ve veřejném prostoru.

„Je to veřejné osvětlení, hodiny ve veřejném prostoru, přisvětlení přechodu pro chodce a plynové osvětlení,“ řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva, Technologie hl. m. Prahy.

Společnost zároveň chce do budoucna navázat spolupráci s Operátorem ICT a převzít pilotní projekty v rámci Smart City. Spravovala by tak např. chytré lavičky, wi-fi sítě, nebo chytré kompresní koše na odpadky.

„Operátor by měl být do budoucna v rámci Smart City projektu takovou městskou laboratoří, ale pokud se ty pilotní projekty osvědčí, někdo se o ty věci bude muset starat dál, a to je právě Technologie hl. m. Prahy,“ řekl Tomáš Jílek.

Technologie hl. m. Prahy v současné době disponuje 65 zaměstnanci, z nichž 30 pracuje v terénu.

„Pokračujeme tak, abychom ten cílový stav, cca 120 lidí, naplnili do konce letošního roku,“ řekl Tomáš Jílek.

Roční náklady na provoz a údržbu osvětlení by se měly pohybovat kolem 160 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu