• Načítám...
>

Hack Fest 2018 přináší zajímavé nápady

  • 10. června 2018,
  • 17:19,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Na pražském Výstavišti se konal Smart Prague Hack Fest. Mladí talentovaní dali hlavy dohromady a během dvaceti čtyř hodin se snažili se vymyslet projekty, které by zlepšily život ve městech.

Reklama

V rámci motoristické přehlídky Legendy se uskutečnil nultý ročník pražského Hackathonu. V něm účastníci přicházejí s inovativními nápady, které pomohou chodu města. 

"Je určený pro studenty hlavně středních a vysokých škol. Účastníci mají 24 hodin na to, aby přišli s nějakým řešením, které spadá do konceptu Smart cities, rsp. Smart Prague. My už se moc těšíme, jaké nápady, ať už softwarové nebo hardwarové, dokážou soutěžní týmy naprogramovat a přes noc nahackovat," řekl Vladimír Antonín Bláho, mediální specialista, Operátor ICT.

Účastníci měli kromě veřejně dostupných dat k dispozici i unikátní datové zdroje. 

"Exkluzivně pro tuto příležitost jsme si přichystali speciální datové sady, které zatím ještě veřejné nejsou, a budeme je zveřejňovat zhruba za 14 dní. A to jsou zejména nějaká real-timová data o polohách vozů MHD, o pohybu cyklistů v Praze, nebo např. data o počasí nebo o kvalitě ovzduší," řekl Benedikt Kotmel, vedoucí oddělení Datové platformy, Operátor ICT.

Účastníci přicházeli s různými nápady.

"Jedná se o virtuální realitu a tím, že je to mířeno na realitky. Obchodním si na sebe nasadí virtuální realitu, tedy ty brýle, objeví se jakoby nad tím pozemkem a může se podívat na jeho informace. Jestli v budoucnu se tam bude třeba stavět nějaká dálnice, čistička, fabrika, nebo naopak jak daleko je škola, školka, obchody a jiné služby," řekl Kryštof Toman, člen týmu N/A. 

"My se snažíme udělat projekt přímo pro cestující. V případě výluky nebo zpoždění tramvaje nebo autobusu jim nabídne alternativy. Takže jednak je ta zastávka informuje o tom, že výluka je, a případně jak dlouho bude trvat, nebo je nasměruje např. na nejbližší zastávku," řekla Simona Stančeková, členka týmu Earth 2.0.

Operátor ICT počítá s tím, že některé z účastnických nápadů by mohly být realizovány v rámci projektu Smart Prague.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu