• Načítám...
>

V Divadle D21 se zamýšlí nad sociálními sítěmi

  • 13. června 2018,
  • 20:35,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Divadlo D21 na konci května odehrálo premiéru hry Cloud. Hra je současným zamyšlením nad světem sociálních sítí a našem působení v něm. I díky tomu, že většina z nás sociální sítě denně využívá, měli by jsme se v inscenaci podle autorů najít.

Reklama

Lidé čím dál více přesouvají svůj volný čas na sociální sítě. Není tedy divu, že si vědci čím dál častěji pohrávají s myšlenkou, zda by bylo možné uložit lidské vědomí do počítače. Nejen touto otázkou se divadlo D21 zabývá v nové inscenaci Cloud.

"V zásadě se jedná o takový výlet do virtuální reality, co vše se může stát nebo se děje, akorát ty věci, které se v tom virtuálním prostoru dějí, tak jsou tady divadelně rozžité," řekl Jakub Vašíček, režisér inscenace.

"Je to velmi pravdivá sonda dnešních lidí. V reálu nejsme schopni říct spoustu věcí, je strašně jednoduché to někam napsat a špatně se odhaduje kdo je ten člověk, se kterým si píšu. Ten člověk je opravdu schopen věcí, které by asi v reálu normálně neřekl, tak tady je řekne a napíše. To je asi to, co si já z toho odnáším. Musím se s lidmi více stýkat, musím více času trávit s kamarády, kteří jsou vážně kamarádi a ne s přáteli na Facebooku, které člověk kolikrát ani nezná," řekla Hana Mathauserová, herečka.

Hra mimo jiné popisuje naší někdy trochu bizarní komunikaci na sociálních sítích.

"Ten reálný život z poloviny tvoří ten pobyt na té síti, tak jsme si říkali, jak to vypadá, když se to rozehraje jako realistické jednání, jak z toho ta bizarnost začne vylézat," řekl Tomáš Jarkovský, dramaturg inscenace.

Po shlédnutí hry by se každý z diváků měl zamyslet, jestli virtuální svět nehraje v jeho životě větší roli, než ten reálný.

"Doufám, že ty naše diváky nějakým způsobem rozcitlivíme, že si třeba všimnou nějaké bizarnosti, že v nich to téma otevřeme," řekl Tomáš Jarkovský.

Ten virtuální svět je přesně takový, jaký ho chceme mít. Je to tam krásné, je to tam příjemné, je to vlastně taková jedna veliká párty na pláži, kde nechybí bazén, koktejly a plavky," řekla Hana Mathauserová.

Cloud v divadle D21 je čistě autorskou hrou, která určitým způsobem poznamená každého uživatele sociálních sítí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu