• Načítám...
>

V centru Prahy jsou vystaveny ocelové figuríny

  • 4. července 2018,
  • 19:02,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V roce 2010 postihla finanční krize i trh se šrotem. Polský podnikatel Mariusz Olejnik proto musel vymyslet nový nápad jak překonat tuto nepříjemnou situaci. Spolu s přáteli ho napadlo využít nepotřebnou ocel pro stavbu soch a různých uměleckých předmětů. Po první výstavě se stal tento počin fenoménem, který dorazil i do Prahy.

Reklama

Kolem 85 modelů postav a předmětů vyrobených umělci a řemeslníky z kovového šrotu mohou vidět návštěvníci v Galerii ocelových figurín v ulici 28. října v centru Prahy.

"Všechno je z recyklované oceli, takže opravdu to všechno, co vidíte, jsou součásti z kovošrotu. Jsou i na těch detailech vidět původní matičky nebo řetězy, které použili ti umělci na celkovou vizualizaci té sochy," řekla Karolína Davidová, PR manažerka galerie.

Mezi nejzajímavější exponáty patří i tyto modely luxusních aut. Na každém z nich pracovaly desítky řemeslníků až několik měsíců.

"Celkově je to více než 120 řemeslníků a na té soše vždy záleží. Právě třeba auta, autoboti a ty největší sochy, na nich se podílejí celkově tak 4 lidi, trvá to 8 měsíců a je tam víc než 7 tisíc hodin práce," řekla Karolína Davidová. 

Tato galerie je interaktivní. Návštěvníci si tak mohou nasednout do vozu, nebo si osahat jednotlivé figuríny. 

"Každý zákazník, který přijde do naší galerie, si může udělat kdekoliv fotografii. Může se dotýkat každé figuríny, kterou máme. Co se týká aut, může sedět za volantem, točit volantem, otevírat dveře aut," řekl Andrej Bartík, koordinátor výstavy. 

Přestože je tato výstava otevřena krátce, největší zájem mezi návštěvníky vzbudil konferenční stůl, který připomíná kultovní film Vetřelec.

"To je jeden z nejoblíbenějších exponátů, protože většina zákazníků by si ho chtěla i koupit a odnést domů, což teď bohužel není možné," řekla Karolína Davidová. 

Galerie ocelových figurín je pro návštěvníky otevřena každý den od 10:00 do 21:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu