• Načítám...
>

Mobil za volantem je častým přestupkem

  • 10. července 2018,
  • 22:03,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod. Na tuto problematiku upozorňuje kampaň "Nepozornost zabíjí", jejímž cílem je změna chování řidičů.

Reklama

V roce 2017 se stalo téměř 285 nehod denně. Z toho každou 14 škodu z povinného ručení způsobil řidič věnující se za jízdy mobilnímu telefonu. Na problematiku používání mobilu za volantem se zaměřila dopravně-bezpečnostní akce "Nepozornost zabíjí". 

"Je to projekt, který má upozornit řidiče na nepozornost, že nepozornost může skutečně zabíjet, protože žijeme v době moderních zařízení a spousta řidičů během jízdy používá mobilní telefon. Dá se říci, že i když telefonuje s handsfree, tak jeho pozornost se snižuje a odpovídá to tomu, jako kdyby měl v sobě 0,8 promile alkoholu. Může mu samozřejmě přijít sms a v tu chvíli se pozornost opět poutá na to, co se děje. Zajímá ho co mu přišlo a ten jeden letmý pohled na sms, nebo do navigace, může být až 5 vteřin. A to, při 90km/h může být až 60 metrů," řekl Jiří Polomis, krajský koordinátor BESIP pro hl. m. Prahu.

Dopravně bezpečnostní akce "Nepozornost zabíjí" proběhla ve spolupráci s PČR, BESIP a Českou asociací pojišťoven. 

"PČR se snaží zaměřovat na řidiče, kteří páchají přestupkovou činnost tím, že nevěnují pozornost řízení vozidla a provozu na pozemních komunikacích," řekl Jaroslav Bican, Oddělení tisku a prevence Policie ČR. 

A jak jsou na tom řidiči s používáním mobilu za volantem jsme se přesvědčili během našeho natáčení. 

anketa 

Používání mobilního telefonu za jízdy vás může stát i nemalé peníze a ztrátu bodů. 

"Pokud policista zjistí, že řidič během jízdy držel hovorové zařízení buď rukou nebo jiným způsobem, hrozí mu pokuta až do výše 1000 korun a srážka 2 bodů," řekl Jaroslav Bican. 

Ještě před tím, než za volantem vezmete mobil do ruky, myslete na to, že jeden pohled na něj může způsobit nedozírné následky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu