• Načítám...
>

Most Legií projde rekonstrukcí

  • 10. července 2018,
  • 22:15,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Památkově chráněný most Legií trápí špatný technický tav. Technická správa komunikací proto zahájila přípravné práce na jeho opravu. Tou by most měl projít nejdříve za dva roky.

Reklama

TSK připravuje rekonstrukci mostu Legií v Praze. Až do listopadu tohoto roku budou probíhat diagnostické práce. Samotná rekonstrukce by měla proběhnout až po roce 2020. 

"Tato diagnostika je směřována k tomu, abychom zjistili, v jakém stavu je most po technické stránce, a zároveň se zde provádí stavebně-historický průzkum. Tyto průzkumy jsou důležité k tomu, abychom mohli připravit kompletní projektovou dokumentaci k celkové rekonstrukci," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

"Budou se provádět jádrové vývrty 10 a 15 centimetrů v průměru. Jak z nosné konstrukci, tak i z poprsních zdí. Potom i tedy z mostovky, protože všude je jiný materiál a je nutné získat ty jeho charakteristiky a parametry jako podklad pro správný návrh opravy mostu," řekl Václav Hvízdal, jednatel firmy Pontex. 

Přípravné práce na opravu mostu budou probíhat zhruba do poloviny příštího roku a částečně omezí i dopravu, a to už v průběhu září. Velká výluka na tramvajové trati vedoucí přes most Legií by pak měla nastat od 19. do 26. listopadu. 

"Vrtané sondy budou probíhat i začátkem listopadu, kdy budeme odebírat jak z chodníku, tak z vozovek, a dopravu budeme omezovat pouze částečně v jízdních pruzích. Doprava bude vedena po kolejích," řekla Barbora Lišková.

V rámci chystané rekonstrukce by ale nemělo být výrazně zasaženo do původní architektury historického mostu.

"V této chvíli nemáme žádné indicie, že by se most měl rozšiřovat, jakkoliv upravovat, takže se domníváme, že šířkové uspořádání mostu, s výjimkou určitého posunu kolejí, zůstane tak, jak je," řekl Václav Hvízdal. 

Finální rekonstrukce mostu Legií by kvůli náročným přípravám měla začít až po roce 2020. Vyjít by mělo měla až na několik stovek milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu