• Načítám...
>

Bývalá skládka ve Velké Chuchli se proměňuje

  • 11. července 2018,
  • 16:52,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město revitalizuje skládku ve Velké Chuchli. Ta v metropoli fungovala až do roku 1986. Místo by v budoucnu mělo nabídnout prostor pro rekreaci.

Reklama

V 70. a 80. letech se na skládku ve Velké Chuchli svážel komunální odpad z celé Prahy. Teď by se skládka za 100 milionů korun měla revitalizovat a přeměnit v park. Třicet milionů z nákladů získá město z evropských dotací. 

"Ty odpady jsou pod velmi strmými úhly. Bohužel, ta skládka částečně sjíždí na Chuchli, proto je nutné mít tady kotevní stěnu, která tomu zabrání. Tu stěnu je potřeba opravit, je potřeba tady udělat jílové těsnění, které zabrání výluhům těžkých kovů do vody. Je potřeba tu skládku zapojit do přírody Radotínsko-Chuchelského háje," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy. 

Skládka obsahuje 4 miliony tun odpadu. Pokud by ji chtěla Praha zlikvidovat, muselo by ji odvézt více než 500 tisíc nákladních automobilů. Náklady by se vyšplhaly na více než 20 miliard korun. Tato možnost je tak prakticky nereálná.

"Ta revitalizace není v první fázi. Celkem se počítá se 3 fázemi. První fáze je vlastně zpevnění té kotevní stěny a její obnova, protože ona je už docela stará," řekla Jana Plamínková.

V další fázi revitalizace by se mělo provést tzv. jílové těsnění skládky.

"Aby srážková voda nevnikala do té skládky, aby se nemohly vyluhovat kontaminované zbytky toho skládkování. Vrchol bude zakryt jílovým těsněním, bude tam provedena parková úprava, následně architektonické herní prvky, fontány a podobně, aby to mohli lidé využívat jako park," řekl Martin Vlk, ředitel odboru technické vybavenosti MHMP. 

Revitalizace by měla být kompletně hotová do roku 2021 a Lesy hl. m. Prahy na území plánují zasadit 20 tisíc stromů a stejný počet keřů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu