• Načítám...
>

V Národním muzeu si posvítili na život

  • 12. července 2018,
  • 12:36,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Nová budova Národního muzea představuje zvířata a rostliny, které se zajímavým a mnohdy až bizarním způsobem přizpůsobila zvýšenému slunečnímu záření nebo naopak jeho nedostatku.

Reklama

Sluneční záření je stavebním kamenem pro život na Zemi. Jak se s jeho přemírou nebo naopak nedostatkem vypořádaly rostliny i živočichové představuje výstava Světlo a život v Nové budově Národního muzea. 

"To bylo vidět např. místnosti jeskyně, kde jsme měli zvířata, která ztratila pigment, takže ve své podstatě mají bílou barvu, dokonce ztratila, nebo se jim minimalizovaly oči. Naopak třeba v těch tropech máme zvířata, která se přizpůsobí přemíře toho světla, tzn. hledají různé úkryty v korunách stromů," řekla Petra Caltová, muzejní pedagog. 

Život v jeho proměnách v závislosti na světle představuje výstava od prostředí jeskyně, přes stepi, až po koruny tropických lesů. 

"Teď vstupujeme do závěrečné části výstavy, což je tropický les, kde vrcholí ten boj o světlo. Tady se dostáváme na spodní patro tropického lesa, kde je hodně tma, kde naopak rostliny nevyužívají chlorofyl, ale získávají energii jinak. A přes různé lesní mýtiny se dostáváme až do úplně koruny tropického stromu, kde zvířata a rostliny nemají dostatek vody a naopak se snaží před Sluncem schovat," řekla Petra Caltová. 

Kromě desítek exponátů ale autoři výstavy nezapomněli ani na hravé vzdělávání samotných návštěvníků. Expozice tak nabízí i mnohé interaktivní zastávky.

"To znamená, že si tady návštěvníci hodně věcí mohou sami vyzkoušet. Máme tady paleontologické pískoviště, kde si mohou sami vyzkoušet najít zkamenělinu, máme tady dotykové obrazovky se soutěží," řekla Petra Caltová. 

Vědomostní soutěž funguje po celou dobu trvání výstavy a je vhodná i pro děti. Každý měsíc pak muzeum na svých webových stránkách vyhlásí vítěze. Ten může získat např. volnou vstupenku do muzea, katalog výstavy Světlo a život, nebo třeba knihu Animalium.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu