• Načítám...
>

Na orloj k apoštolům se vrátí skleněné vitráže

  • 12. července 2018,
  • 19:59,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Rekonstrukce Staroměstské radnice pokračuje. Zaměřila se mimo jiné i na detaily. To znamená, že se, kupříkladu místo plechových vitráží, na orloj vrátí původní skleněná okénka. A samotný stroj orloje je téměř kompletně zrekonstruovaný, zbývá jen dokončit lanové bubny. Celková rekonstrukce bude hotova na přelomu září a října.

Reklama

Staroměstská radnice prochází rekonstrukcí. Ta má za cíl vrátit tuto historickou budovu do její původní podoby. Po letech se na orloj k apoštolům vrátí skleněné vitráže. 

"V roce 1901 víme, že sem dali vitrážová sklíčka. Potom je obnovili dokonce i po válce, kdy zde byly také. Víme dokonce jak vypadaly z fotografií, ale ty vitráže se patrně rozbily někdy okolo roku 1970 a dali tam už jenom plech," řekl Petr Skála, orlojník. 

"Pan Skála nám přinesl rámy a my do nich budeme vyrábět vitráže. Vrátíme se k té původní technologii, takže použijeme ten dekor a vyrobíme vitráž s dekorem, který se dochoval na tom plechu, který tam byl jako provizorní výplň," řekl Petr Coufal, umělecký sklenář. 

"Osazená okénka na orloji budou, spolu s celým orlojem, předpokládáme na přelomů září a října tak, abychom byli v průběhu první poloviny října hotovi kompletně se vším," řekl Lukáš Stránský, vedoucí provozního oddělení Magistrátu hl. m. Prahy. 

Petr Skála také v těchto dnech finišuje s prací na stoji orloje. Zbývá jen dokončit lanové bubny.

"Budou z dubu a uvnitř mají takový složitý mechanismus, počítač, motor. Budou se samy natahovat. Odpadá ten systém, který tam byl po válce. Půjde tam zpátky to, co tam patří, tzn. dřevěné lanové bubny, konopná lana a kamenná závaží," řekl Petr Skála. 

Hlavní město zaplatí za celkovou rekonstrukci 55 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu