• Načítám...
>

Poptávka firem po pražských vězních roste

  • 13. července 2018,
  • 19:32,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražské vazební věznice mají kolem 80 procent vězňů zaměstnaných v pražských firmách. Může za to neustále rostoucí poptávka soukromých společností po této levné pracovní síle. K tomuto faktu přispívá i nízká míra nezaměstnanosti v naší metropoli.

Reklama

V současné době je v Praze zaměstnáno kolem 80% osob, které si odpykávají svůj trest. Pro většinu z nich je to vítaný útěk z cel, kde dny trvají velmi dlouho. Jedním z nich je i Filip Puškář, který využil tuto možnost a pracuje na třídící lince v Chrášťanech u Prahy. 

"Po dobu, co jsem ve výkonu trestu, jsem pracoval na údržbě ve věznici Ruzyně, teď po dobu 8 měsíců pracuji tady na Pražských službách. Moje motivace je ta, že mi to tady utíká, mám možnost splácet dluhy," řekl Filip Puškář, vězeň Vazební věznice Praha - Ruzyně. 

Rodina pana Puškáře tento krok vítá už jen z toho důvodu, že se mu zvyšuje šance na přijetí do zaměstnání po výkonu trestu. Většina odsouzených si totiž po opuštění věznice nenajde práci a vrací se tak zpět k trestné činnosti.

"Rodina mi to přeje, abych tady zůstal i po dobu celého výkonu trestu. Je ráda, že aspoň nějak si zvelebuji ten pobyt v té věznici," řekl Filip Puškář. 

Tato třídírna odpadu zaměstnává vězně od roku 2016. V současné době zde denně pracuje 10 lidí z ruzyňské vazební věznice. 

"Odsouzené osoby mají ve většině případů zájem pracovat. Zařazování na pracoviště je prováděno s přihlédnutím na jejich zdravotní stav, osobnostní předpoklady, ale také se posuzují ty trestné činnosti," řekla Karolína Pluskalová, tisková mluvčí Vazební věznice Praha - Ruzyně. 

U nekvalifikovaných prací si mohou vězni vydělat 5,5 tisíce korun měsíčně s tím, že mají nárok na příplatky za vyšší pracovní výkon. U profesí, vyžadující patřičné vzdělání, může odsouzený získat odměnu ve výši 12 375 korun. 

"Z měsíční odměny odsouzené osoby jsou odváděny srážky za náklady výkonu trestu odnětí svobody. V případě evidovaných pohledávek či exekucí také srážky na jejich úhradu," řekla Karolína Pluskalová. 

Zaměstnávat vězně přináší firmám úsporu na mzdách, ale i dostatečný zdroj pracovní síly pro velké provozovny. Pražské vazební věznice tak spolupracují např. s pekárnami, sociálními a zdravotnickými zařízeními, či MČ vyžadujícími úklid parkovišť a pozemní komunikace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu