• Načítám...
>

Zraněná samice muflona se vrátila do přírody

  • 16. července 2018,
  • 11:33,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Do Thomayerovy nemocnice v Praze 4 se po několikaměsíčním léčení vrátila samice muflona. Tu letos na jaře pravděpodobně srazilo auto.

Reklama

Po více než tříměsíční karanténě se zpět do svého stáda vrací samice muflona, která utrpěla vážná poranění, pravděpodobně po srážce s automobilem. Díky včasnému zásahu veterináře a ošetřovatelů z Pražské záchranné služby má ale dramatický příběh muflonky šťastný konec.

"Muflonka se k nám dostala na konci března. Našla se v Thomayerově nemocnici. Byla ve špatném zdravotním stavu, protože ležela, nemohla se postavit. Ukázalo se, že se jí stalo asi to, že ji srazilo auto. V té době byla zároveň vysoce březí a vyvolalo to porod, který dopadl špatně, protože potratila," řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice hl. m. Prahy. 

První polovinu léčby by strávila muflonka v Pražské záchranné stanici, kde podstoupila operaci císařským řezem a léčbu zlomené končetiny. Podle ošetřovatelů nebylo vůbec jasné, jestli zvíře vážným poraněním nepodlehne.

"Její zdravotní stav byl velmi vážný a její šance nebyla moc velká. Je neuvěřitelné, že to všechno zvládla, ještě v zajetí, což je pro ni velký stres, takže myslím, že je to docela neuvěřitelné, že se ji podařilo zachránit. Když se k nám dostala, byla opravdu vysílená, slabá. I to, že podstoupila 2 operace, byla několikrát v narkóze," řekla Zuzana Pokorná.

Asi po měsíci a půl byla čtyřnohá pacientka převezena do Malé Chuchle, kde se o ni dalších několik týdnů starali ošetřovatelé zdejšího zookoutku.

"Vzhledem k tomu, že se vrací do přírody, tak bylo potřeba, abychom k ní co nejméně chodili, aby si nezvykla na tu lidskou péči a přítomnost a zůstala plachá," řekl Zbyněk Mach, ošetřovatel zookoutku Malá Chuchle.

"Momentálně naši pacientku, muflonku, budeme vypouštět asi po 3,5 měsících, kdy jsme ji měli v záchranné stanici na ošetřování. Zapojíme ji zpět do stáda, na které je zvyklá," řekl Václav Nejman, vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy. 

Pacientka se nakonec vrátila do svého původního prostředí, kterým je okolí Thomayerovy nemocnice. Tady se mufloni volně vyskytují už od 60. let minulého století a jejich řady čítají desítky kusů zvířat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu