• Načítám...
>

V Praze se konal indický festival

  • 16. července 2018,
  • 20:38,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Praze se konal indický festival Ratha játrá, tedy jeden z nejstarších duchovních festivalů na světě. A o pestrobarevnou podívanou rozhodně nebyla nouze. Historickým centrem města se projel alegorický vůz, který doprovodil průvod desítek lidí. Akce odstartovala na náměstí Republiky.

Reklama

Ulice Prahy opět zaplavily pestrobarevné oděvy i zvuky indických melodií. Konal se tady totiž 11. ročník tradičního festivalu Ratha játrá, který vznikl v Indii před 5 tisíci lety. 

"Tato zábava byla vlastně zábava, která proběhla kdysi v Indii, kdy Krišna chtěl odejít z Vrindavanu a jeho obyvatelé ho nechtěli pustit. A tak ho táhli na voze, na kterém seděl, za provazy zpět do Vrindavanu. Takže bychom to mohli shrnout tak, že obyvatelé tahají Boha zpátky do svého srdce," řekla Radhika Sundari Mádhava, organizátorka festivalu.

Na jednom z nejstarších duchovních festivalů tak i letos hrál hlavní roli bohatě zdobený vůz, který účastníci akce i kolemjdoucí vlastními silami v rámci průvodu táhli ulicemi Prahy. 

"Na tom voze jsou 3 osoby. Je tam Jagannath - pán vesmíru, neboli Krišna, jeho bratr Balaram a jeho sestra Subhadra. Právě to jsou osoby, kvůli kterým se všechno toto děje, všechny ty květiny, všichni zpívají, ale celý tento festival se stal po celém světě takovou součástí všech metropolí. Je to festival radosti, lásky, štěstí a svobody," řekla Radhika Sundari Mádhava. 

A kromě melodií letos na festivalu nechyběly také stánky, které lákaly návštěvníky na vůně exotických koření a netradičních pokrmů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu