• Načítám...
>

Březiněves bude mít pozemky pro stavbu školy

  • 16. července 2018,
  • 20:56,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

České velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů umožní vznik školy v pražské Březiněvsi. Řád obci postoupí pozemky, na kterých má podle plánů místní radnice vzniknout velký školní areál. Smlouvu o převodu schválilo na konci června zastupitelstvo obce a potvrdil ji i kancléř Řádu Maltézských rytířů Johannes Lobkowicz.

Reklama

Vše zatím nasvědčuje tomu, že Březiněves bude mít vlastní ZŠ. Řád Maltézských rytířů se totiž s MČ dohodl, že na ni převede pozemky a umožní tak školu v obci vybudovat.

"Bude se jednat o základní devítiletou školu, která bude mít kompletně vybavené učebny, odborné kabinety, tělocvičny, bude mít velký sportovní atletický areál," řekl Jiří Haramul, starosta MČ Praha - Březiněves.

"Řád vlastní pozemky už více než 800 let. Cítili jsme určitou odpovědnost vůči obci," řekl Johannes Lobkowicz, kancléř, Řád Maltézských rytířů. 

Smlouvu o převodu pozemků schválilo na konci června zastupitelstvo Březiněvsi a potvrdil ji i nejvyšší český představitel Řádu Maltézských rytířů.

"Je to tak. Prodáme 4 hektary. Jsme rádi, že jsme to takto vyřešili," řekl Johannes Lobkowicz.

Převodní cena pozemku se pohybuje okolo jednoho tisíce korun za metr čtvereční. Celková cena tedy přesahuje 41 milionů korun. Ty poskytne Březiněvsi magistrát. 

"Zastupitelstvo hl. m. Prahy již v květnu tohoto roku schválilo dotaci ve výši 41 milionů korun pro MČ Březiněves, díky které může vykoupit pozemky pro budoucí školu," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

Maltézští rytíři převádějí pozemky pod tržní hodnotou. 

"Cenové mapy hovoří o 5 tisících korun za metr čtvereční," řekl Johannes Lobkowicz. 

Březiněves je jedna ze sedmi pražských MČ, kde základní škola chybí. Žije tam přitom 1800 lidí.

"V současné chvíli naše děti spádově patří do ZŠ v Ďáblicích, která nemá dostatečnou kapacitu. Takže většina našich dětí dojíždí na sídliště v Praze," řekl Jiří Haramul. 

Pozemky věnoval Maltézských rytířům český kníže Vladislav II. ve 12. století. Kopii darovací listiny předal kancléř Lobkowicz starostovi Březiněvsi při osobním jednání. Základní kámen školy by starosta chtěl položit zhruba za 5 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu