• Načítám...
>

V Praze se konají Letní slavnosti staré hudby

  • 17. července 2018,
  • 16:22,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

V Praze začaly Letní slavnosti staré hudby. Podtitul letošního 19. ročníku nese název Mediterraneo. V podání domácích i zahraničních interpretů nabídnou až do 8. srpna světské příběhy, písně a tance vzniklé ve stínu neapolského Vesuvu, ale i duchovní hudbu.

Reklama

V Praze se už po 19. konají slavnosti staré hudby, a to na 7 historických místech. Jeden z koncertů se odehrál i v Emauzském klášteře.

"Pozveme posluchače např. do zámku Troja, do Lobkowiczkého paláce, nebo do Rudolfina," řekla Josefína Matyášová, ředitelka festivalu. 

Slavnosti připomenou, že od středomořských břehů Španělska, přes Itálii, až po Orient, vznikala, hlavně v období Renesance či Baroka, celá řada hudebních forem a stylů. Tématem letošního ročníku je Středomoří.

"Díky tomuto tématu budeme moci naše posluchače pozvat na skutečně dobrodružnou plavbu Středozemním mořem se 7 zastávkami. Podíváme se např. do středověkého italského kláštera, zastavíme se v přístavech, na ostrovech a v neposlední řadě budeme mít příležitost sledovat, jakým způsobem se mohla prožívat milostná dobrodružství v barokním období," řekla Josefína Matyášová.

Jeden ze stěžejních koncertů se koná 26. července v Kostele sv. Šimona a Judy. Návštěvníci festivalu uslyší melodie známých skladatelů.

"Na tomto koncertě např. zazní velmi zajímavá skladba autora, který pocházel z Janova, která je zhudebněním čtyř ročních dob, podobně jako učinil Vivaldi. Posluchač tedy bude moci učinit zajímavé srovnání. Titul koncertu je odvozen z názvu koncertu Vivaldiho - La tempesta di mare, který také zazní," řekla Josefína Matyášová. 

Vyvrcholení letošních slavností staré hudby bude ve středu 8. srpna večer s názvem Evropa galantní.

"Jedná se o žánr opera-balet, který Campra napsal jako první v historii hudby. Předtím byly velmi populární Lullyho Tragédie lyrique. Tato opera-balet je velmi vylehčená, pojednává o lásce," řekla Jana Semerádová, dramaturgyně festivalu. 

Celý program Letních slavností staré hudby, včetně online rezervace, je na stránkách www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu