• Načítám...
>

Rada novelizuje Pražské stavební předpisy

  • 18. července 2018,
  • 12:27,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město novelizuje Pražské stavební předpisy. Odstraní z nich požadavek na tzv. oslunění bytu. Proti změně se postavila Trojkoalice a především pak Zelení, kteří chtějí návrh napadnout u Evropské komise, kde musí být kodifikována.

Reklama

Z Pražských stavebních předpisů zmizí požadavek na proslunění bytu, kdy musí 1. března do bytu dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu 90 minut. Novelizaci předpisů schválila Rada hl. m. Prahy.

"Ten parametr, který se dnes mění, ničemu nepomáhal. To není otázka toho, jestli vám svítí Slunce do bytu či nikoliv, nebo jestli máte světlý byt nebo ne. To bylo nařízení, které bylo tak nešťastně formulováno, že té reálné zástavbě ve městě jen ubližovalo," řekl Ondřej Boháč, ředitel IPR hl. m. Prahy.

V minulosti tuto novelu rada dvakrát odmítla. 

"To proslunění bylo prezentováno jako nástroj, který určuje vzdálenost domů od sebe, ale tak tomu není. Na to jsou nástroje jiné, tzv. odstupové úhly, odstupové vzdálenosti," řekl Ondřej Boháč.

"Novelizované Pražské stavební předpisy budou mít zcela jistě pozitivní dopad na bytovou výstavbu a věřím tomu, že se to i díky Pražským stavebním předpisům posune dopředu. V současné domě bude novela odeslána k notifikaci," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

A právě tam by mohl nastat problém. Zelení totiž podají podnět k Evropské komisi, aby předpisy notifikované nebyly. 

"My s tím vypuštěním jakýchkoliv požadavků na oslunění nesouhlasíme, protože to zásadním způsobem ohrožuje v současné době osluněné byty, což je hodnota, kterou musíme chránit, zejména na sídlištích. Navrhovali jsme kompromisní variantu, která by umožňovala blokovou zástavbu s neosluněnými novými byty a zároveň chránila tu současnou zástavbu," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy. 

Podle primátorky Krnáčové a náměstka Dolínka je ale novela Pražských stavebních předpisů správná věc a bude mít pozitivní vliv na výstavbu v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu