• Načítám...
>

Pražská Zoo chystá nové pavilony

  • 25. července 2018,
  • 6:27,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská Zoologická zahrada chystá v nejbližší době postavit několik nových pavilonů. Některé jsou teprve ve fázi projektů, jiné už čekají pouze drobné úpravy. Která zvířata se budou stěhovat do nových domovů zjišťovala reportérka Kristýna Svobodová.

Reklama

Zoo v pražské Troji čeká otevření několika nových pavilonů. Stavební plány hovoří o rozvoji v letech 2017 až 2022. Na nové místo se kvůli povodňovým hrozbám přesunou třeba gorily. 

"V roce 2002 tam byl ohromný problém, že ten samec se utopil. Celé to bylo na pokraji ohromné katastrofy. Vybrali jsme to místo pod Sklenářkou, které je, řekl bych, dokonce jediné možné," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy. 

"Chov goril je celkem náročný, ne každá zoologická zahrada si ho může dovolit, a to zejména kvůli prostorovým a dalším potřebám, které gorily mají. Ty venkovní výběhy musí splňovat takové požadavky, aby se tam zvířata cítila komfortně. Musí to splňovat bezpečností požadavky, protože to jsou velká zvířata, která mohou být při jejich případném útěku nebezpečné jak pro zaměstnance, tak samozřejmě pro návštěvníky," řekl Vít Lukáš, kurátor primátů, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

Pavilon goril měl být podle původních plánů už ve výstavbě. Kvůli neshodám s MČ by se jeho brány mohly návštěvníkům otevřít nejdříve v roce 2019. Pražská Zoo ale plánuje také modernizaci pavilonu ledních medvědů. 

"Expozice Arktidy vznikne v severní části zahrady v horní části areálu. Pro její komplex je vyčleněn prostor téměř půl hektaru. Lední medvědi budou mít k dispozici 3 výběhy, 2 expoziční a jeden zázemí, o celkové rozloze téměř 2,5 tisíce metrů čtverečních," řekl Jaroslav Šimek, zoologický náměstek, Zoologická zahrada hl. m. Prahy. 

Zvířata se dočkají také třeba výběhu s vegetací. A z chovatelského hlediska i velmi důležitého porodního zázemí. Novinkou pro návštěvníky bude třeba pohled na lední medvědy pod vodou. Na vybudování tohoto pavilonu naváže projekt pro chov pandy velké. Tento komplex by se totiž měl nacházet na místě nynější expozice ledních medvědů. Oba plánované projekty by dohromady měly vyjít zhruba na 350 milionů korun. Stavba by mohla být zahájena už v příštím roce. Ještě letos se ale ze zastaralých voliér do moderního pavilonu exotického ptactva nastěhuje více než 30 druhů papoušků.

"Rákosův pavilon bude mít celkem 8 samostatných expozičních celků. Návštěvník projde od Nového Zélandu, přes Filipíny, kde je expozice týkající se Papuy - Nové Guiney, přes Jamajku, vlhkou i suchou část Brazílie, aby nakonec skončil ve venkovní expozici, která se týká chladných částí Jižní Ameriky," řekl Jaroslav Šimek. 

Nové voliéry budou navíc z části průchozí a návštěvníkům nabídnou poslech zpěvu vzácných ptáků přes speciální zařízení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu