• Načítám...
>

Historie Karlova mostu láká stále více Pražanů

  • 7. srpna 2018,
  • 21:37,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Karlův most je jednou z hlavních ikon naší metropole, která láká desetitisíce turistů ročně. Galerie Hlavního města pro Pražany připravila komentované prohlídky. Zájemci se během nich například dozví, jaké osobnosti stály za postavením soch a kolik úsilí na to bylo potřeba.

Reklama

To, že je Karlův most nejstarším stojícím mostem přes Vltavu v Praze a druhým nejstarším dochovaným v České republice ví většina z nás. Jenže historie této impozantní stavby je spojena s mnohem zajímavějšími informacemi, než se běžně učí na škole. Galerie hl. m. Prahy proto připravila pro zájemce pravidelné komentované prohlídky.

"Bavíme se nejen o autorech těch samotných barokních soch a samozřejmě i o autorech soch z 19. století. Bavíme se také o ikonografii těch soch, o určitých námětových složkách a snažíme se vypíchnout i zajímavosti ze života těch samotných autorů," řekla Tereza Kučerová, externí lektorka Galerie hl. m. Prahy.

Zájemci komentovaných prohlídek nejvíce imponuje význam předmětů a symbolů. Nejčastěji je tak zaujme socha Panny Marie se sv. Bernardem od Matěje Václava Jäckela, kterou vytvořil v roce 1709.

"Jsou tam třeba předměty, kterými byl Kristus ukřižován. Jsou tam kostky, které hráli vojáci o šat Ježíše Krista," řekla Tereza Kučerová.

Přínos zajímavých informací oceňují i účastníci komentované prohlídky.

anketa

Většina soch byla vytvořena z pískovce. Práce s tímto materiálem nebyla nijak jednoduchá a stála tvůrce spoustu úsilí a času na úkor vlastního zdraví.

"Ten pískovec práší a ono se jim to usazovalo v plicích, způsobovalo to silikózu a oni pak umírají velmi brzy, zhruba mezi 35 - 40 lety," řekla Tereza Kučerová.

Více informací o těchto prohlídkách najdou zájemci na webových stránkách Galerie hl. m. Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu