• Načítám...
>

Vysoké teploty komplikují lidem práci

  • 7. srpna 2018,
  • 21:42,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Letošní vysoké teploty jsou báječné v případě, že jsme na dovolené u moře nebo u vody. Mnohem horší to ovšem je v situaci, když pracujete v neklimatizované kanceláři, řídíte rozpálené auto, nebo dokonce pracujete na přímém slunci. Na to, jak se taková situace dá zvládat, se byl podívat náš reportér Milan Řepka.

Reklama

Letošní léto se na jednu stranu může zdát přesně takové, jaké by mělo být. Hodně slunce, převážně jasno, málo srážek a teploty ve stínu téměř stabilně nad 30 stupňů Celsia. Na druhou stranu, právě takové počasí může být poměrně velkou komplikací pro lidi, kteří pracují na přímém slunci. 

"Je to obrovská zátěž pro normální lidi. Nejhorší na této práci je, když člověk dělá hodně fyzicky," řekl Jan Duchoň, betonář.

"Při práci např. na střeše, která má třeba ještě k tomu černou krytinu, se teplota na přímém slunci násobí, takže má teplotu třeba až 70 stupňů," řekl Miroslav Jirčík, stavbyvedoucí. 

"Česká legislativa dává zaměstnavateli povinnost starat se o zdraví svých zaměstnanců a pokud je takto horké počasí, tak zaměstnavatel má možnost využít opatření, která se nabízí, a to jsou režimová opatření, např. úprava pracovní doby nebo možnost nabídnutí ochranných nápojů," řekla Eva Gottvaldová, hlavní hygienička ČR. 

"Tepelná zátěž je samozřejmě pro naše pracovníky velkým problémem. Dodáváme dostatek vody a nápojů ve formě slazených minerálních vod. Dále se snažíme upravit jejich pracovní dobu tak, aby na přímém slunci nebyli příliš dlouho, takže začínají práce dříve a pak se třeba vrací ještě večer. Musíme samozřejmě plnit termíny. Pro ty pracovníky by nebylo možné pracovat v takovém horku, takže ta opatření směřují k tomu, aby oni byli schopni pracovat co nejefektivněji," řekl Martin Patřičný, tiskový mluvčí, Metrostav. 

Přestože na ochranu pracovníků před mimořádnou tepelnou zátěží máme příslušné nařízení vlády, v podstatě jediné, co zaměstnavatel musí poskytnout, jsou tzv. ochranné nápoje. Cokoliv dalšího je věcí přístupu a možností zaměstnavatele.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu