• Načítám...
>

Thomayerova nemocnice získala monitory dechu

  • 8. srpna 2018,
  • 20:29,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Syndrom náhlého úmrtí hrozí nejčastěji dětem během prvního roku života. Pro rodiče, ale i zdravotní personál, je však důležité, aby včas zaznamenali příznaky a mohli co nejdříve poskytnout první pomoc. K tomu slouží monitory dechu, které se ukládají pod matrace dětských postýlek. Životnost těchto přístrojů jsou dva roky, pak se musí vyřadit. Nadace Křižovatka proto pravidelně shání peníze na nákup nových monitorů do nemocnic, které je nejvíce potřebují.

Reklama

Nadace Křižovatka darovala Pediatrické klinice Thomayerovy nemocnice 20 monitorů dechu. Ty se umisťují pod matrace dětských postýlek. V momentě, kdy zaznamená, že dítě nedýchá, spustí se alarm. Tyto monitorovací přístroje pomáhají dětem hlavně během prvního roku věku, kdy jsou nejvíce ohroženy syndromem náhlého úmrtí. 

"My jsme samozřejmě také spokojeni, protože nemůžeme mít u každé postýlky sestru, která by se o to dítě konkrétně starala. Rušilo by to i personál a podobně, takže ty maminky mají ulehčenou práci," řekla Hana Houšťková, přednostka pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice. 

Toto zařízení dechu využívá i paní Martina Kozlová. Její dcera totiž zvrací kojenecké mléko i ve spánku, a hrozí jí tak, že by se udusila. 

"Já bych bez něj nespala. Takže já to mám i doma a tím pádem se vyspím, protože vím, že ji za mě někdo hlídá. Jsem ve větším klidu. Ale když vidím, že se jí to mléko vrací a začne se dusit, otočím ji dolů hlavičkou, to mléko jí vyteče, ona se rozkašle a je zpět," řekla Martina Kozlová, uživatelka monitoru dechu.

Monitory dechu jsou primárně určené pro nemocné a nedonošené děti. 

"Ten monitor také snímá tzv. bezdeší toho miminka, takže když miminko přestane dýchat více než 20 nádechů za minutu, spustí ten alarm úplně stejně," řekla Štěpánka Pokorníková, ředitelka nadace Křizovatka. 

Díky snadnému ovládání rodiče zvládají obsluhovat toto zařízení i bez dozoru lékařského personálu. 

"My, v rámci projektu Výpůjčky, máme výpůjční místo i tady v Thomayerově nemocnici a rodiče si to mohou na nezbytně nutnou dobu, nejčastěji na půl roku, půjčit domů," řekla Štěpánka Pokorníková.

Nadaci Křižovatka se podařilo za 20 let vybavit nemocnice 7 tisíci monitory dechu v celkové hodnotě 30 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu