• Načítám...
>

Národní knihovna potřebuje novou budovu

  • 9. srpna 2018,
  • 22:02,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Současná kapacita Národní knihovny by měla jejím potřebám, podle nejpesimističtějších odhadů, vystačit už jen 18 let, tedy do roku 2036. V tomto odhadu jsou přitom započítány kompletní kapacity jak jejího hlavního sídla v pražském Klementinu, tak i v hostivařském depozitáři. To znovu zvedlo otázku výstavby nové budovy pro NK.

Reklama

Za posledních 7 let si revitalizace Klementina vyžádala téměř miliardu korun a v současné době probíhá příprava na její závěrečnou etapu. 

"V současné době probíhají všechny práce, které jsou zapotřebí pro vydání stavebního povolení a práce, které jsou zapotřebí v rámci územního řízení. Odhadujeme, že v prvním kvartálu příštího roku bychom se pustili přímo do stavebních prací," řekl Martin Kocanda, generální ředitel NK ČR. 

"Revitalizace Klementina spočívá v modernizování budovy z roku 1730. Takže se sem dávají moderní technologie, wi-fi, činné datové centrum, rozvody elektřiny, topení, podlahy a obklady, dveře, zabezpečovací systémy, protipožárních ochrana, únikové východy a podobně," řekl Jaroslav Forman, technický dozor, odd. Investic NK ČR.

Celkové náklady na rekonstrukci Národní knihovny byly vyčísleny na více než 2 miliardy korun. V souvislosti s pesimistickými odhady, které upozorňují na to, že i po jejím provedení by kapacitní možnosti Národní knihovny měly stačit pouze na následujících 18 let, tedy do roku 2036, tak vyvstává znovu otázka výstavby nové budovy.

"Pokud opravdu chceme naplnit tu představu o fungování moderní knihovny, nezbývá nám nic jiného, než se vrátit k myšlence výstavby nové budovy Národní knihovny. V současné době jsme v situaci, kdy Národní knihovna má většinu svých fondů uloženo v depozitářích v Hostivaři. Je to na dnešní dobu naprosto neakceptovatelné, aby uživatelé museli na vypůjčení konkrétní knihy nebo svazku čekat zpravidla do druhého dne," řekl Martin Kocanda. 

Jestli, i přes prováděnou rekonstrukci Klementina, dojde na výstavbu nové budovy Národní knihovny, o tom by musela rozhodnout vláda. Faktem ale zůstává, že během následujících 20 let by podle názorů odborníků měla být Národní knihovna na fyzické hranici svých kapacitních možností.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu