• Načítám...
>

První veřejný vodovod v Praze slaví výročí

  • 10. srpna 2018,
  • 8:53,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V letošním osmičkovém roce si připomínáme i jedno významné výročí, které však není v širší veřejnosti příliš známé. Jde o výročí prvního veřejného vodovodu v Praze. Ten vznikl přesně před 670 lety.

Reklama

Takto vypadal první veřejný vodovod v Praze, který vznikl před 670 lety. Tedy v době, kdy český král a římský císař Karel IV. založil Nové Město pražské. 

"V roce 1348 byla přivedena do Nového Města pražského, které začalo v té době vznikat, voda z osady Na rybníčku," řekl František Kotek, pracovník muzea pražského vodárenství.

Toto prameniště bylo pro svou vydatnost a polohu vybráno jako zdroj vody prvního pražského veřejného vodovodu, který dřevěným vodovodním řadem zásoboval kašny na dnešním Václavském a Karlově náměstí. 

"Existence nejstaršího veřejného vodovodu byla v podstatě prokázána nálezem zbytků kašny uprostřed Václavského náměstí s troskami přívodního dřevěného potrubí. Ty byly objeveny při stavbě dnešního podchodu uprostřed náměstí," řekl Jiří Dejmek, historik PVK. 

A nejen to. Prokázaná už je totiž i existence vodovodu, který zásoboval Pražský hrad.

"Ten nejstarší pražský vodovod je vlastně z roku 1148. To byl vodovod pro Strahovský klášter. Ale tady stojíme u potrubí, které je z vodovodu, který zásoboval Pražský hrad v době Karla IV. Ta voda byla přivedena z Břevnovského kláštera keramickým potrubím na Pražský hrad," řekl František Kotek.

Lidé mají možnost vidět expozici o současnosti i historii pražského vodárenství v muzeu, které najdou v objektu staré filtrace úpravny vody v Podolí. Individuální i skupinová prohlídka s odborným výkladem je tady možná na objednání.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu