• Načítám...
>

Oleje z domácností a restaurací ucpávají odpad

  • 10. srpna 2018,
  • 9:08,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Přestože to zákon zakazuje, Pražané stále splachují do záchodu mastné odpady. V důsledku toho se ucpává kanalizace. Nejkritičtější místa jsou v oblasti Staroměstského náměstí a na Malé straně, kde je velká koncentrace restaurací. S tímto problémem se potýká nejen naše metropole. Ministerstvo životního prostředí proto přitvrdilo a nařídí obcím zavést do roku 2020 kontejnery na použité jedlé tuky a oleje.

Reklama

Domácnosti ale i restaurace splachují ve velkém množství použité oleje do záchodů. Následkem toho se ucpává kanalizace. Mezi nejkritičtější místa patří kanál pod Čechovým mostem. Zde musí zasahovat PVK i několikrát ročně. 

"Vlévají se sem stoky z okolí Staroměstského a Václavského náměstí. Tam jsme na přelomu roku odstraňovali téměř 6 tun nečistot, které byly nabalené na ten tuk. V některých místech ta stoka byla zanesena z 90%," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. 

Odstraňování tuku z odpadních trubek je velmi náročné. Oleje totiž zachycují další odpad, který pak vytváří nepropustnou hmotu. 

"Ten tuk se přisaje na okraj té trubky, na to se nabalí různé nečistoty, hygienické potřeby, kapesníčky. Pak to udělá takovou těžkou hmotu. Dá se přirovnat k betonu. My to většinou musíme ručně odstraňovat," řekl Tomáš Mrázek. 

S tímto problémem se potýká nejen Praha. Ministerstvo životního prostřední proto přitvrdilo a nařídí obcím zavést do roku 2020 kontejnery na použité jedlé tuky a oleje. 

"Je to zejména reakce na to, aby oleje a tuky neucpávaly kanalizační potrubí a nedocházelo tak k případnému ucpání nebo porušení kanalizace při přítoku na čistírnu odpadních vod," řekl Jaromír Manhart, ředitel odboru odpadů Ministerstva životního prostředí.

Málokdo ví, že se použité oleje dále zpracovávají. Díky tomu mohou být znovu využívány.

"I olej může být zpět použit v průmyslu, který zpracovává oleje. Také může být přidáván do bio paliv. Pokud není přidáván do bio paliv, tak může být odpadní olej a tuk využíván energeticky, např. v bioplynových stanicích," řekl Jaromír Manhart. 

Zkušenost s tzv. "tuktejnery" má v naší metropoli zatím jen Praha 2. Podle PVK to však nestačí na to, aby se situace výrazně změnila k lepšímu.

"To množství, v jakém se pohybujeme v Praze, kde máme 1,5 milionu obyvatel, tak když to zavede jedna MČ, která je ještě jedna z těch nejmenších, tak to nemáme šanci zaznamenat," řekl Tomáš Mrázek. 

Ministerstvo životního prostředí doporučuje, aby lidé v domácnostech slévali použitý olej do uzavřených pet lahví a vraceli ho do sběrných dvorů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu