• Načítám...
>

Praha rozšíří bezkontaktní platby za jízdenky

  • 10. srpna 2018,
  • 9:32,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha rozšíří v tramvajích bezkontaktní platby za jízdenky. Začátkem srpna má skončit tendr na firmu, která zařízení do vozů nainstaluje. Novou službu budou cestující moci využívat ale nejdříve za 6 měsíců.

Reklama

Nastoupit do tramvaje bez jízdenky jen s platební kartou v kapse. To je situace, která už brzy bude v tramvajích v Praze běžná. DP totiž chystá inovaci, a to instalaci samoobslužných zařízení pro nákup jízdenek, kde budou moci cestující platit bezkontaktní kartou. 

"U každých prostředních dveří v tramvaji bude nainstalováno toto zařízení, které umožní bezkontaktní placení. Takže cestující si bude moci zakoupit jízdenku v té hodnotě, jako je zvyklý," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Kartou lze nyní platit už v tramvajích linek č. 18 a 22. A právě tento pilotní projekt podle DP ukázal, že cestující mají o tuto službu zájem.

"Evidujeme zhruba kolem 5 tisíc plateb měsíčně. Slibujeme si od toho opět zvýšení komfortu v pražské MHD," řekla Aneta Řehková. 

A co na možnost nákupu jízdenky kartou říkají samotní cestující? Ptali jsme se. 

anketa

Lidé si ale budou muset na novinku ještě chvíli počkat. Koupit jízdenku s pomocí samoobslužného zařízení totiž půjde nejdříve za půl roku. 

"V tuto chvíli probíhá výběrové řízení s tím, že do 10. srpna běží lhůta. Poté předpokládáme, že do 6 měsíců od podpisu smlouvy by měla být nainstalovaná tato zařízení," řekla Aneta Řehková. 

Zavedení bezkontaktních plateb za jízdenky v tramvajích vyjde DP na zhruba 60 milionů korun. Autobusů se zatím plán netýká.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu