• Načítám...
>

Hasiči mají řadu ochranných oděvů

  • 12. srpna 2018,
  • 21:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V následující reportáži nám jednotka Sboru dobrovolných hasičů z Průhonic ukáže ochranné oděvy, které hasiči využívají a podíváme se také na hašení pomocí takzvaného D proudu, s kterým je tak snadná manipulace, že jí zvládne i malé dítě.

Reklama

V létě kvůli horkému počasí mají hasiči zvýšený počet zásahů, ale i tak si najdou čas, aby prezentovali svoje schopnosti a dovednosti a to především školákům, kteří mají prázdniny. Výjimkou není ani jednotka sboru dobrovolných hasičů z Průhonic. Ta ukázala veřejnosti třeba ochranné oděvy.

"Ochranné oděvy, které slouží hasičům při jejich zásazích. Prvním oděvem byl lezecký včetně postroje, ten slouží k záchraně osob z výšek a nebo z hloubek, druhým byl tzv. suchý oblek, který slouží k záchraně osob z vody, popřípadě osob propadlých ledem, třetím byl oblek, který je určen pro ochranu při likvidaci obtížného a bodavého hmyzu," řekl Jakub Řehka, strojník JSDH Průhonice.

Poslední čtvrtý oblek byl standardní zásahový a samozřejmě k němu nechyběla ani dýchací technika. Kromě ochranných oděvů předvedli průhoničtí hasiči i zkušební zásah, který si mohli vyzkoušet i účastníci prezentace.

"Ta mlha, kterou jste viděli, to je clona, s tou se hasič přibližuje k tomu požáru, ta vodní stěna hasiče zasahujícího chrání od toho žáru od toho ohně a pak se to změnilo v kompaktní hašení a likvidaci toho požáru. My jsme se rozhodli dnes předvést D proud, který slouží k hašení menších požárů a i s tím D proudem jste schopni uhasit požár s použitím minima vody," řekl Jakub Řehka.

Právě tzv. D proud není složitý pro obsluhu a zvládne ho i malé dítě.

anketa

Pro děti byl tak zkušební zásah zajímavým zpestřením a také osvěžením. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu