• Načítám...
>

S rychlejší první pomocí pomůže aplikace

  • 12. srpna 2018,
  • 21:54,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Proškolený dobrovolník, který pomůže lidem se zástavou oběhu dřív než záchranář a to díky nové aplikaci. Díky ní může být pomoc na místě až o minuty dříve.

Reklama

Rychlejší pomoc pacientům například při zástavě srdce. to je efekt nové aplikace, která v současnosti funguje v královehradeckém kraji a už brzy by se měla přesunout do celé republiky.

"Tato aplikace dokáže dostat pomoc k tomu člověku mnohem dříve, než je v dnešní době dojezd klasické sanitky, vrtulníku nebo záchranné služby jako takové," řekla Marie Mališková, projektová manažerka.

První pomoc pacient dostane od takzvaného First respondera - to je proškolený člověk který dokáže poskytnout kvalifikovanou pomoc a může být na místě kolapsu dřív než posádka sanitky.

"Ta aplikace je natolik inteligentní, že rozpozná, kde je ten First responder, porovná jejich vzdálenost od toho pacienta a podle toho je možné poslat osobu, která je k tomu pacientovi nejblíže a poskytne tu první pomoc již v prvních minutách," řekl Marek Slabý, prezident Asociace záchranných služeb ČR.

First responder neboli dobrovolník, který dává první pomoc, může být prakticky každý proškolený člověk.

"Využívá zejména složek IZS, to znamená HZS, dobrovolné hasiče, městskou policii, státní policii, horskou službu," řekl Marek Slabý.

Tato aplikace nejvíce pomůže především lidem, kteří se pohybují v místě, kde je dlouhá dojezdová doba záchranek. Právě tam totiž kvalifikovaná pomoc v podobě First respondera může být o dlouhé minuty dřív než jednotka záchranné služby. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu