• Načítám...
>

Pražané se dostupných bytů jen tak nedočkají

  • 12. srpna 2018,
  • 23:01,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Nedostatek bytů, nárůst cen a zvyšující se počet obyvatel. To jsou hlavní důvody, proč je stále obtížnější a někdy až nemožné sehnat dostupné bydlení v naší metropoli. Politici se tak snaží najít způsoby, jak tuto situaci co nejrychleji vyřešit. My jsme se zeptali developerů, jestli jsou tyto kroky reálné a případně jaké by bylo nejlepší řešení.

Reklama

Získat cenově dostupné bydlení je v Praze stále obtížnější. Ceny bytů totiž rostou ještě rychleji, než mzdy a svůj podíl mají rostoucí úrokové sazby hypoték. Řada domácností si tak nemůže nákup nové nemovitosti dovolit.

"V Praze se nedaří zvyšovat mzdy dostatečným tempem a lidé mají problémy v tom, že mají vysoké životní náklady, ale mají tabulkové platy platné pro celou republiku," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Narovnat trh a nabídnout Pražanům dostupnější bydlení by podle Ondřeje Mirovského pomohla výstavba nových městských bytů.

"Prvním bodem je výstavba obecního bydlení, která by měla být v režii přímo hlavního města Prahy. Náš cíl je 1000 bytů ročně," řekl Ondřej Mirovský, místostarosta Městské části Praha 7.

Společnost Central Group, která patří mezi největší stavební společnosti v Praze, vidí tento cíl jako nereálný.

"Pokud by město chtělo stavět byty, máme ve fondu teď dvě miliardy korun, tak by z nich postavilo 500 bytů. To situaci na trhu nevyřeší," řekla Marcela Fialková, tisková mluvčí společnosti Central Group.

Strana Zelených přišla i s dalším netradičním krokem, jak vyřešit tuto problematiku. Podle nich by měl Magistrát hlavního města odkoupit část bytového fondu přímo od developerů. Týkalo by se to staveb, které se právě dokončují, nebo v nejbližší době budou dostavěny. Jednalo by se hlavně o domy, které mají 50 a více bytů.

"Menších projektů, kde je 20 bytů, tam to smysl nemá. U těch větších to má smysl v tom, že bychom jim vytvořili velmi pestrou sociální strukturu v tom bydlení," řekl Ondřej Mirovský, místostarosta Městské části Praha 7.

Spolupráci na této bázi si ale většina developerů nedokáže představit.

"Nedovedu si úplně představit, jak by měl vypadat, že by se někomu nařídilo, aby prodal určitý počet bytů za nějakou stanovenou cenu. Nemyslím si, že je to systémový a tržní nástroj," řekl Evžen Korec, majitel společnosti Ekospol.

Například společnost Central Group by preferovala založení finančního fondu, do kterého by přispívaly všechny stavební firmy.

"Určitým řešením může být i fond, do kterého by přispívali všichni developeři podle nějakého jednotného klíče, například částkou třeba 500 korun z metru čtverečního, který budou moci vybudovat a tím by město získávalo prostředky na další investice," řekla Marcela Fialková.

Většina stavebních společností označuje za největší problém pomalý proces schvalování staveb, který tak brzdí výstavbu nových bytů a zvyšuje ceny nájmů. Nepřímý vliv na budoucnost dostupnosti bydlení bude mít i metropolitní plán. Zda přinese odlehčení či nikoliv se odborníci zatím neshodnou. Jisté je, že změnu Pražané pocítí až za několik let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu