• Načítám...
>

Řidiči na pražské magistrále jezdí stále pomalu

  • 17. srpna 2018,
  • 16:15,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Ani po dvou letech si mnozí řidiči nezvykli na osmdesátikilometrový rychlostní limit na pražské magistrále. Osobní i nákladní auta tady stále jezdí padesátkou. To ale může omezovat provoz a někdy i bezpečnost na silnici. Více už Kristýna Svobodová v reportáži.

Reklama

Rychlost 50 km/h na magistrále řidiči dlouhodobě kritizují. Tento úsek je ale označen jako silnice pro motorová vozidla, což v obci znamená, že můžete jet až 80 km/h.

"Problematika tohoto úseku vjezdu do Prahy, tedy 5. května magistrály, je v tom, že tady roky byla zažitá rychlost 50 km/h. Tady ale už platí 80 km/h a platí až na sjezd na Pankrác," řekl Radovan Myslík, instruktor v autoškole. 

Původní omezení rychlost na 50 km/h bylo na pražské magistrále mezi křižovatkou na Pankráci  a Jižní spojkou zavedeno v roce 2010. A to kvůli hluku, na který si stěžovali obyvatelé z okolních sídlišť. Před 2 lety se ale rychlostní limit 80 km/h na tento úsek vrátil zpátky. 

"Byla tam provedena opatření, která tu hlučnost snižují. Např. mobilní protihluková stěna směrem do centra, potom nová protihluková bariéra směrem z centra, která je dlouhá až 800 metrů. Dále tam byl položen nízkohlučný asfalt, a proto tato komunikace splňuje normy na hlukovou zátěž a je možno zde jezdit 80 km/h," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Jenže nový rychlostní limit někteří řidiči pravděpodobně ještě nezaregistrovali. Podle zástupce vedoucího BESIP ale z pohledu bezpečnosti a plynulosti provozu tato situace není úplně ideální. 

"Někteří řidiči, pokud nevidí tu příkazovou značku 80 km/h, vidí kamery, takže jedou pomaleji. Někteří naopak správně ví, že mohou jet 80 km/h. Ale samozřejmě, někteří řidiči, třeba kvůli kameře, se leknou a zabrzdí. Jiní naopak už berou automaticky, že mohou jet rychleji. To může způsobit některé rizikové situace," řekl Tomáš Neřold, pověřený vedoucí BESIP.

V každém případě, pokud by všichni řidiči dodržovali rychlostí limit daný označením silnice pro motorová vozidla, rychlost automobilů by se v tomto úseku sjednotila. To by ulevilo hlavně těm motoristům, kteří 80 km/h jet chtějí, ale brzdí je řidiči, kteří stále jezdí 50 km/h. Plynulejší doprava by navíc mohla přispět ke snížení objemu zplodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu