• Načítám...
>

Největší pražská vinice je v Botanické zahradě

  • 17. srpna 2018,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Vinice sv. Kláry je součástí Botanické zahrady a patří mezi největší pražské vinice. Víno tu nejen pěstují, ale také vyrábí a tak si procházku mezi vinicemi můžete zpříjemnit skleničkou vína, které získalo několik ocenění.

Reklama

Málokdo ví, že neodmyslitelnou součástí Botanické zahrady je také vinice sv. Kláry. Ta je svou rozlohou 3,5 hektaru největší na území Prahy a najdete tu přes 120 odrůd vinné révy. 

"Vinice je tady zhruba od 13. století, kdy tady byla vinice. Potom se změnila na sady, na zeleninovou zahradu, opět na sady, a teprve od roku 1953 je z ní opět vinice. Zrovna stojíme mezi jedněmi z nejstarších keřů, které zde byly vysazeny. Je to odrůda Modrý portugal a ty keře jsou staré přes 60 let," řekla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry. 

Součástí vinice je i vinařská stezka, kde si návštěvníci mohou projít celý vinohrad. 

"Uvidí, jak se réva pěstuje, jak se o ni celý rok staráme, může si to sám přečíst, i ochranu rostlin. Všech 120 odrůd je zde popsáno na cedulkách. Je tady přes 50 odrůd stolních a 50 moštových samozřejmě pouze na ukázku třeba po 3 keřích. Potom je tady 10 hlavních odrůd, ze kterých zpracováváme víno," řekla Vladimíra Egertová. 

Vinice sv. Kláry je pyšná zejména na odrůdu Rulandské modré, ale také na sklípek, kde se hrozny zpracovávají. 

"V dřívějších dobách se hrozny zpracovávaly na protějším Trojském zámku, ale k vinici už bohužel Trojský zámek nepatří, takže jsme museli vozit hrozny na Školní zemědělský statek do Mělníka, což je zhruba 30 kilometrů, a hrozny dostávaly zabrat, takže to nebylo ideální, ale naštěstí nám tady spadl kus svahu v roce 2006. Díky tomu se udělaly 2 opěrné zdi, které mají klenbu. Tři roky nám trvalo, než jsme z toho udělali sklep na zpracování a výrobu vína," řekla Vladimíra Egertová. 

Ročně se sklidí 20 až 25 tun hroznů, ze kterých se vyrobí až 20 tisíc půllitrových lahvích. Ty můžete zakoupit pouze ve Vinařském domku pražské Botanické zahrady.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu