• Načítám...
>

Světoví exlibristé se setkali v Praze

  • 31. srpna 2018,
  • 17:43,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

V Listopadu letošního roku to bude přesně 100 let, kdy byl u nás založen Spolek sběratelů a přátel exlibris. Při této příležitosti se Praze podařilo získat pořádání 37. ročníku mezinárodního kongresu sběratelů těchto grafických knižních známek.

Reklama

Na mezinárodní, už 37. ročník kongresu Exlibris se letos do Prahy sjelo přes 500 autorů a sběratelů těchto malých grafických klenotů.

"Mohu jmenovat například, z ČR, sběratele. Ale máme tady i sběratele z Austrálie, Ameriky, Argentiny, také jednoho sběratele a umělce z Mexika. Téma je samotné exlibris a sbírání exlibris. Probíhá zde permanentní výměna exlibris a výtvarníci tam získávají zakázky na nová exlibris od sběratelů," řekl Martin Manojlín, ředitel soutěžní výstavy 37. MKE.

Součástí mezinárodního exlibristického kongresu je i soutěžní výstava nejzajímavějších exlibristických prací z celého světa. 

"Je to výstava, která je povinnou součástí kongresu. Probíhá tak, že se osloví výtvarníci k účasti a dodají své práce, které potom zhodnotí odborná porota," řekl Martin Manojlín. 

Odborná porota při hodnocení jednotlivých prací musela posoudit přes 1,5 tisíce grafik a z nich vybrat ty nejlepší.

"Dohodli jsme se, že Grand Prix dostane Japonec, který je kvalitou svou prací vynikající. Technika je skvěle zpracovaná, nápady úžasné, barevnost, všechno je prostě skvělé," řekl Jiří Brázda, předseda odborné poroty.

"Jsem tady poprvé. Nečekal jsem, že dostanu hlavní cenu a ani jsem sem proto nejel. Jsem Japonec a Japonsko je odtud opravdu hodně daleko, ale jsem šťastný, že jsem vyhrál," řekl Hamanishi Katsunori, výtvarník. 

Celosvětový kongres sběratelů exlibris se koná každé 2 roky. V ČR je to pak teprve podruhé po 22 letech. Jedním z důvodů je i skutečnost, že čeští exlibristé si právě letos připomínají 100 let od založení svého sběratelského spolku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu