• Načítám...
>

Praha oživuje prázdné domy

  • 7. září 2018,
  • 18:35,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Praha hostila inspirativní konferenci s názvem Oživujeme domy. Do stejnojmenného projektu se zapojilo také naše hlavní město a představilo využití prázdných domů zejména pro kulturní účely.

Reklama

Do Prahy se sjeli lidé se zkušenostmi s tzv. oživováním prázdných domů. Budovy, které dlouhá léta bez jakéhokoliv zájmu zely prázdnotou, jsou velmi často využívané pro kulturní účely.

"Jsem ráda, že i hl. m. Praha se do tohoto příběhu zapojilo a mohli jsme vrátit několik domů Pražanům. Jmenovitě jsou to radniční domy, je to Hybernská 4, je to u Florence dům, který je ve vlastnictví hl. m. Prahy a díky aktivitě s Prahou 8 se ho podařilo oživit. Ukazuje se, že to nemusí stát moc peněz, že důležité jsou nápady a aktivní lidé," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Konference se konala v prostorách karlínských kasáren, které byly ještě před 2 lety nevyužívané a procesem oživení si samy prošly. 

"Ten nápad se zrodil v hlavě místostarosty Petra Vilguse. Oslovil mě s tím nápadem, jestli se nechceme pokusit dojednat s Ministerstvem spravedlnosti nájem té budovy a vymyslet náplň, kterou tušil, že jsme schopni zpracovat a připravit pro ten objekt na míru, protože my jsme do té doby měli zkušenosti s podobně velkým prostorem na Nákladovém nádraží Žižkov. Po tom, co jsme do toho jednání vstoupili, se nám podařilo smlouvu uzavřít. Bylo to neuvěřitelné martyrium ale nakonec se vše podařilo a my jsme se sem vloni v březnu prvně dostali jako oprávnění uživatelé toho objektu," řekl Matěj Velek, kulturní developer. 

V oživených domech většinou najdete multifunkční kulturní vyžití. Jsou to bary, kluby, ale také galerie nebo kina.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu