• Načítám...
>

Diagnostika Hlávkova mostu omezí dopravu

  • 12. září 2018,
  • 15:14,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Reklama

Pražský magistrát společně s odborníky z Kloknerova ústavu ČVUT začal zkoumat stav Hlávkova mostu. Po dohodě s pražskými památkáři bude provedena detailní diagnostika. Ta určí, jaká varianta oprav bude nejnutnější. 

"Jsou tam v zásadě 4 varianty různé míry zásahu. Od té nejměkčí, což je taková velmi hluboká oprava, v zásadě tomu mostu ale nepřidá, nezvýší nosnost. Pak jsou razantnější varianty, třeba vytvořit střední nové mostovky, které propojí stávající, vyřeší ten most daleko razantněji. Tam mají památkáři výtky a proto probíhá i ten průzkum," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy. 

Pracovníci Kloknerova ústavu mají rok na to, aby provedli komplexní analýzu mostu. Měření a testy statiky se budou týkat i samotných pilířů pod hladinou vody.

"Budou probíhat i hloubkové jádrové vývrty, abychom ověřili složení pilířů a současně jsme se podívali do podloží," řekl Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT. 

Pracovníci budou také měřit teploty uvnitř konstrukce a dále zkoumat vliv venkovních teplot na tuto stavbu.

"Když ty mosty mají nějaké konstrukční uspořádání, že nedilatují nebo nemohou dilatovat, tak se to mění," řekl Jiří Kolísko.

Od prosince do ledna příštího roku by měly probíhat statické zkoušky a odebírání vzorků z vozovky a chodníků. Během této doby bude doprava na mostě částečně omezena.

"Budeme se to snažit naplánovat tak, aby to bylo nejlépe o víkendech nebo v nočních hodinách. Budeme uzavírat vždy část v pojízdných pásech, nebudeme uzavírat most jako celek," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy. 

V polovině příštího roku by měla být připravena kompletní projektová dokumentace. Předpokládaný začátek rekonstrukce je tak odhadován na rok 2020.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu