• Načítám...
>

Magistrát investoval do škol a školek

  • 13. září 2018,
  • 11:29,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Čtyři miliardy korun. Tolik pražský magistrát investoval v minulém roce do školství. Peníze tak zamířily do potřebných míst v hlavním městě. A nešlo jen o podporu projektů zaměřených na vzdělávání. Magistrát přispěl také na přístavby škol a školek. V Újezdě u Průhonic pak dopomohl k tomu, že se tam letos otevřela zcela nová základní škola.

Reklama

Takto vypadal první školní den v ZŠ v Průhonicích. A výjimečný nebyl pouze pro prvňáčky ale i pro vedení školy. Ta se totiž díky přístavbě otevřela letos poprvé.

"Slavnostně otevíráme ZŠ prvního stupně, tzv. smíšenou s tím, že teď je samozřejmě obsazená jen první třída, kde máme 10 prvňáčků. Je to z toho důvodu, že mezi rodiči byla nedůvěra, že ji zdárně nedokončíme v termínu," řekl Václav Drahorád, starosta MČ Praha - Újezd. 

Vedení školy získalo peníze na přístavbu díky dotacím. Přispěla EU i pražský magistrát.

"My jsme, jako magistrát, přispěli zhruba 15 milionů korun. Já jsem ráda, že se ta investice podařila takto rychle zrealizovat a dnes jsme si mohli prohlédnout 4 úplně nové třídy, kde už vidíme i první prvňáčky," řekla Irena Ropková, radní hl. m. Prahy. 

A na nové kamarády v nové škole se mohly děti i děti v Praze - Uhříněvsi. Vznikl tady totiž zcela nový pavilon ZŠ U Obory. Kapacita školy se tak navýšila o 300 nových míst. 

"Mají tady učebny, vyučující tu mají kabinety, sklady, veškeré potřebné zázemí. Dole jsou prostorné šatny. V každé třídě je interaktivní tabule, krásný nový nábytek. Jako zajímavost bych mohla uvést, že bude-li pršet, tak toalety se splachují dešťovou vodou," řekla Ivana Vodičková, ředitelka ZŠ U Obory.

"Je to ocelový skelet s opláštěním. Ta stavba byla postavena v zimním období ale v naprosto luxusním provedení. Jestli jste viděli i fasádu, která je také kovová a je zasazená do krásného prostředí u Obory, u školního hřiště," řekl Martin Turnovský, starosta MČ Praha 22.

Celkové náklady na stavbu byly ve výši 66 milionů korun. MČ se na nich podílela necelými 5 miliony. Zbylá část byla financována z evropských fondů a rozpočtu hlavního města.

"My jsme MČ poskytli investiční dotaci a současně se podařilo vyčerpat celkem 60 milionů korun z evropských fondů, které administruje magistrát právě ta tuto stavbu, takže jsem velmi ráda, že velká část nákladů této krásné školy se podařilo zafinancovat z evropských fondů. A tady se ukazuje, že evropské fondy mají určitě smysl," řekla Irena Ropková.

A inovace se v letošním roce netýkaly pouze základních škol. Třeba v Dolních Počernicích se otevřela nová přístavba MŠ DUHA. 

"Ty pocity jsou nepopsatelné, úžasné a jsem velice ráda, že jsme to všichni zvládli. Ta rekonstrukce probíhala za plného provozu. V původní části byly děti a tam, kde se stavělo, to byla přilehlá zahrada," řekla Danka Exnerová, ředitelka MŠ DUHA. 

Na rekonstrukci přispěl částkou 15 milionů korun pražský magistrát. Dalších 20 milionů korun pak poskytla EU. Rozšíření školy bylo nutné vzhledem k nárůstu počtu dětí v této lokalitě. Žáci sami prozradili, co je na nové školce nejlepší. 

anketa

V MŠ DUHA je nyní 6 prostorných a plně vybavených tříd. Dětem je tady navíc k dispozici i zahrada s interaktivními prvky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu