• Načítám...
>

Historii hraček ukazuje Chvalský zámek

  • 14. září 2018,
  • 11:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

K výročí 100 let od vzniku Československa připravil Chvalský zámek unikátní výstavu hraček. K vidění tu jsou exponáty od dob Rakouska-Uherska až po modernější, se kterými si hrály děti v minulém století.

Reklama

Jak vypadala autíčka našich dědečků a panenky našich babiček ukazuje výstava na Chvalském zámku. Sbírka tu nadchla nejen pamětníky ale také milovníky minulého století. 

"Na naší výstavě Jak si hráli naši prarodiče najdeme hry a hračky, se kterými si hráli naši dědečkové i babičky, a to jak babičky dnešních sedmdesátníků, tak i dětí, kterým jsou dnes třeba 2 roky," řekla Růžena Beránková, ředitelka Chvalského zámku. 

Výstava se pyšní vzácným kousky. Nejstarší z nich jsou už z dob Rakouska-Uherska.

"Těch zajímavých vzácných je tady hned několik. Mě třeba zaujala právě hra někdy kolem roku 1900, která je psaná už česky, takže návod je v češtině a věnuje se historii naší České republiky," řekla Růžena Beránková.

Dříve hraček moc nebylo a některé z nich si prarodiče do dnes střeží jako oko v hlavě. Podobnou hračku si můžete na konci výstavy vyrobit i vy.

"V poslední místnosti máme dílničku, kde si mohou děti vyrobit třeba vlastní postavičku do divadla právě podle vzoru z někdejších dob. Také tam máme možnost podívat se, prolistovat knihami, učebnicemi z dob od první republiky a dále," řekla Růžena Beránková.

Hračky pochází ze soukromé sbírky rodiny Pecháčkových a vidět je v rámci této výstavy můžete na Chvalském zámku až do 25. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu