• Načítám...
>

Pražské děti uctí knížete Václava svými obrázky

  • 18. září 2018,
  • 14:40,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Václavské náměstí i náměstí Republiky v Praze se proměnilo v tradiční dějiště Svatováclavských oslav. Do 28. září tam návštěvníci najdou drobné suvenýry a dárky, ochutnají tradiční podzimní pochutiny a víno. Atmosféru vytvoří dobový program a kresby dětí, které se zapojily do veřejné soutěže o ztvárnění knížete Václava.

Reklama

Svatováclavské oslavy již tradičně připomínají jeden z nejvýznamnějších českých svátků. Na Václavském náměstí a náměstí Republiky je tak připraven bohatý program. V rámci toho mají děti za úkol ztvárnit podobu sv. Václava. Některé ze vzniklých kreseb jsou už v tuto chvíli na trzích k vidění. 

"Kromě toho, že tradiční Svatováclavské oslavy na Václavském náměstí nabízí ten historický program, tak jsme to chtěli zpestřit a je samozřejmě také výroční rok republiky, tak jsme chtěli zapojit právě děti, které nám svou výzdobou pomohou, zpestří to tam a bude to určitě krásné. Přišlo nám už 116 výtvarných děl. Z toho 55 jich už je zařazených do soutěže," řekla Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko.

Do projektu výtvarné soutěže se mohou až do čtvrtka 20. září zapojit třídy, skupiny, výtvarné kroužky i jednotlivci z řad veřejnosti. 

"Zadání bylo namalovat sv. Václava na A4 tak, jakkoliv ho vidí to konkrétní dítě. Mohl být na koni, mohl to být portrét, použít mohli libovolnou techniku," řekla Hana Tietze. 

Kromě výtvarných děl na trzích můžete vidět i ukázky tradičních řemesel, např. umělecké kovářství. 

"Mají tady možnost vidět třeba zbraně, to hodně zajímá hlavně chlapce. Mohou si to vyzkoušet, potěžkat, obléknout si rytířské rukavice a podobně. To si myslím, že je pro ně hodně zajímavé. Můžeme tady na místě udělat něco menšího na zakázku, jinak kolega ukazoval výrobu kované růže, také děláme hřebíky nebo hrací kostky," řekl Jiří Hovorka, umělecký kovář. 

Pro nejmenší jsou připravené dětské výtvarné dílničky. Hlavní Svatováclavské oslavy vypuknou v pátek 28. září v pravé poledne. Pro návštěvníky bude připravena historická hudba, rytířské turnaje, tance, soutěže a svatováclavský průvod.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu