• Načítám...
>

Velká výměna řidičských průkazů pokračuje

  • 18. září 2018,
  • 15:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V průběhu letošního roku vyprší desetiletá platnost řidičského průkazu téměř 626 tisícům řidičů. O nový si zatím zažádala více než polovina z nich. I tak si ale do konce roku musí vyměnit řidičský průkaz ještě čtvrt milionu lidí. Ministerstvo dopravy apeluje na řidiče, kterých se to týká, aby výměnu nenechávali na poslední chvíli.

Reklama

I v letošním roce pokračuje velká výměna řidičských průkazů. Před 10 lety jich totiž bylo v Česku vydáno přes milion, tedy nejvíce v historii. Takový nápor letos úřady neočekávají. I tak ale apelují na řidiče, aby nenechávali výměnu na poslední chvíli. 

"V letošním roce skončí nebo již skončila platnost celkem 626 tisícům dokladů. Co se týče výměny, motoristé si o ni mohou požádat už 3 měsíce před skončením platnosti řidičského průkazu," řekla Lenka Rezková, mluvčí Ministerstva dopravy. 

O výměnu řidičského průkazu požádala v tuto chvíli už více než polovina řidičů. Jen v říjnu vyprší platnost téměř 48 tisícům řidičáků. 

"V letošním roce už si o výměnu řidičského průkazu požádalo celkem 375 tisíc řidičů, kterých se povinná výměna týkala. To znamená, že letos si musí doklad vyměnit zhruba ještě 251 tisíc motoristů," řekla Lenka Rezková. 

Mezi nejvytíženější kraje patří např. Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Řidiči by si měli platnost svého průkazu pohlídat a dostatečně včas požádat o jeho výměnu. To i kvůli tomu, aby se vyhnuli frontám. Třeba na registru řidičů v Praze na Pankráci odbaví denně několik stovek lidí.

"K výměně je třeba donést platný doklad totožnosti, takže nejčastěji je to občanský průkaz, a stávající řidičský průkaz. Od července už nemusí nosit papírovou fotografii, protože úředníci pořizují fotografie digitální, stejně jako je tomu u občanských průkazů," řekla Lenka Rezková.

Vyhotovení řidičského průkazu trvá standardně 20 dnů. Lidé ale mohou využít i vydání v expresním termínu do 5 dnů. V takových případech pak zaplatí 700 korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu