• Načítám...
>

V létě na silnicích zemřelo 119 lidí

  • 18. září 2018,
  • 15:16,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Téměř 18 tisíc. Tolik bylo na českých silnicích letos v létě dopravních nehod. O život při nich přišlo 119 lidí, což je podle statistik o 18 lidí více než vloni. Nejtragičtějšími dny, co do počtu obětí, byly 16. červenec a 11. a 18. srpen.

Reklama

Nepozornost, únava a nevěnování se řízení. To jsou podle statistik nejčastější příčiny dopravních nehod, které se staly o letošních prázdninách. Policisté jich vyšetřovali téměř 18 tisíc. Některé z nich skončily tragicky.

"V období letních prázdnin v letošním roce zemřelo 119 osob při dopravních nehodách, což představuje nárůst o 18 osob, což je téměř 18%," řekl Jan Straka, vrchní komisař Dopravní policie ČR. 

I tak jde ale podle policie od roku 1990 o druhý nejnižší počet obětí. 

"Z dlouhodobého pohledu je trend usmrcených osob v období letních prázdnin spíše klesající. Ten nárůst, který byl v letošním roce, připisujeme zejména povětrnostním podmínkám a samozřejmě nepozornosti řidičů," řekl Jan Straka. 

"V příštím roce budeme ještě pokračovat v kampani k nepozornosti za volantem, hlavně kvůli telefonům. Tam to máme stále za jednu z hlavních příčin. Ukazuje se také, že letos se více častou příčinou nehod stalo nesprávné předjíždění, takže určitě to bude další téma, ke kterému se znovu vrátíme a chceme velmi na řidiče apelovat, aby vytvářeli uličku pro záchranáře. To už se týká spíše následků nehody. Stále v tom ale máme velké rezervy," řekl Tomáš Neřold, vedoucí BESIP. 

Nejtragičtější dny, co do počtu obětí, byly 16. červenec a 11. a 18. srpen. Podle statistik jde o stejné dny jako o loňských prázdninách.

"Je zajímavé, že úplně stejné dny to byly i v minulém roce. Nicméně, pokud se podíváme na dlouhodobý vývoj, nemůžeme v tom hledat žádnou zákonitost. V minulých letech byly ty dny jiné," řekl Jan Straka. 

Nehody se letos v létě nevyhnuly ani motorkářům.

"Bohužel se opět negativně projevilo počasí, které bylo pro motorkáře velmi přijatelné. My evidujeme v počtu usmrcených motorkářů nárůst oproti minulým prázdninám o 10 osob. Celkem zahynulo 25 motorkářů," řekl Jan Straka. 

Podle statistik byl viníkem nehody sám motocyklista ve více než 57% případů. U řidičů skútrů pak bylo na vině 65% řidičů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu