• Načítám...
>

Rezidence primátora letos slaví 90 let

  • 18. září 2018,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Letošní rok je ve znamení nejen 100 let od vzniku Československa, ale také rokem, kdy pražané oslaví 90 let Rezidence primátora. Ta je součástí budovy Ústřední knihovny na Mariánském náměstí a ve dvou patrech skrývá nejen nádherné reprezentační prostory ale také byt, který jako jediný obýval první pražský primátor Karel Baxa.

Reklama

Přesně před 90 lety byla v nové budově Ústřední knihovny vybudována Rezidence primátora. Ta patří mezi jeden z nejzachovalejších exemplářů uměleckého stylu Art deco, který se v těchto prostorách podařilo zachovat téměř v netknuté podobě. 

"Byť se tyto prostory jmenují Rezidence primátora, tak primátor zde sídlil skutečně pouze ten první, pan Baxa. Ostatní primátoři už v rezidenci nežili, nebydleli. Je to spojeno i s tím, že provoz té původní rezidence vyžadoval velký personál a mnoho služebnictva," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy. 

Počet lidí, kteří museli obsluhovat kuchyň a další zázemí, se odhaduje mezi 11 až 17 zaměstnanci. Rezidence je rozdělena do 2 pater, mezi kterými se mohou návštěvníci pohybovat proskleným výtahem. 

"Od hlavního vstupu až do posledního patra se můžeme svézt opravdu krásným proskleným výtahem s koženými sedačkami, kde se pohodlně svezou až 4 pasažéři. Tento výtah už je repasovaný. Není to ten úplně původní ale je v podobném stylu a myslím si, že krásně dokresluje celou atmosféru rezidence," řekl Vít Hofman. 

Zatímco se v horní části rezidence nachází byt, ve kterém občas bývají ubytované vzácné návštěvy, spodní část slouží k reprezentačním účelům.

"V prvním patře jsou ty nejhonosnější reprezentační sály, včetně velkého recepčního sálu, kde stojíme právě teď, včetně hudebního salónku, zimní zahrady, dámsko-pánského salónku, kuřáckého salónku, citronového salónku, pasáže," řekl Martin Churavý, vedoucí Odd. zahraničních vztahů, MHMP. 

Tyto prostory i v současnosti slouží k přijímání vzácných návštěv. Konají se tu slavnostní akce nebo tiskové konference. Veřejnosti je Rezidence primátora běžně nepřístupná. Navštívit ji tak můžete pouze na pozvání nebo v rámci dne otevřených dveří. 

"My zpravidla pořádáme den otevřených dveří rezidence 28. října. Letos dokonce uvažujeme, že bychom to i nepatrně rozšířili v souvislosti s výročím založení republiky. Jinak tato rezidence slouží k mnoha reprezentativním účelům, takže se sem veřejnost na pozvání může dostat poměrně často, protože tyto prostory hojně využíváme právě k organizaci nejrůznějších společensko-kulturních událostí," řekl Martin Churavý. 

Navštívit Rezidenci primátora tak bude možné také během oslav 100 let vzniku Československa 28. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu