• Načítám...
>

Města budou moci regulovat sdílené bydlení

  • 18. září 2018,
  • 15:43,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Poplatek z ubytovacích kapacit se zřejmě změní. Vláda schválila návrh novely zákona, podle kterého by měli od roku 2020 poplatek platit i ubytovatelé v soukromí. Obcím by tak museli odvádět peníze i pronajímatelé bytů přes Airbnb.

Reklama

Město Praha přichází aktuálně s návrhem změny zákona, který se věnuje sdílenému ubytování. Zabývala se jím Rada hl. m. Prahy. V novém návrhu jsou vymezeny způsoby, jak by mohla města sdílené ubytování na svém území vymezit a regulovat. 

"V těchto změnách jsou pak ty další věci, tedy to, aby se nově platil poplatek i ze sdíleného ubytování, aby bylo možné regulovat v dané obci dobu ubytování, nebo to řešit nějakým jiným způsobem. Třeba tak, že sdílené ubytování mohou dělat pouze vlastníci bytové jednotky," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

Poplatek by se nově platit od ledna roku 2020 a to 21 korun za den. Od roku 2021 by pak stoupl na 50 korun denně. Finanční správa se navíc chystá kontrolovat, zda ubytovatelé platí daně. Podle ekonomů je ale jasně vidět trend, že služby sdílené ekonomiky se pomalu přesouvají do prostředí typu blockchain, což je speciální druh databáze, na které funguje i virtuální měna Bitcoin. V tomto prostředí tak bude problém finanční toky kontrolovat.

"Již nebude možné dohledávat jednotlivé transakce, které budou uskutečňovány mezi pronajímateli a nájemci. Proto do budoucna bude těžší vybírat ubytovací poplatky," řekl Štěpán Křeček, ekonom.

Města si ale budou moci podmínky uzpůsobit podle svých potřeb. Kromě poplatků je v zahraničí běžné, že si města určují, na jak dlouho budou moci byty ke sdílení sloužit.

"Jsou 2 způsoby. Buď se přesně určí doba v roce, po kterou může ten daný pronajímatel pronajímat tu danou záležitost, nebo dané období. Třeba v Barceloně se to může dělat pouze přes léto. V jiných městech, a k tomu se přikláníme my, je to tak, že bychom určili přesnou dobu, což je v našem případě 60 dní," řekl Jan Wolf. 

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb vloni meziročně vzrostl o 52% na více než milion. V republice služba funguje od roku 2009. Také kvůli ní teď dochází k rapidnímu nárůstu cen bytů a nájmů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu