• Načítám...
>

Týden evropské mobility byl i o bezbariérovosti

  • 19. září 2018,
  • 12:09,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze probíhá Evropský týden mobility, který si klade za cíl poučit občany o bezpečné, efektivní a šetrné dopravě v metropoli. V rámci této akce se organizátoři zaměřili také na mobilitu handicapovaných z řad nevidomých i vozíčkářů.

Reklama

Sedmnáctý ročník Týdne evropské mobility se zaměřuje na všechny aspekty dopravy ve městech. Nejvíce se ale soustředí na bezmotorovou dopravu, tedy pěší, cyklistiku a celkovou bezpečnost na pozemních komunikacích. Organizátoři letošního ročníku se tak zaměřili i na bezbariérovost a zpřístupňování.

"V případě bezbariérovosti je ale velice důležitý každý detail těch konkrétních řešení. Cílem tohoto setkání je diskuze a informování právě o těch detailech, o těch problémech, které se objevují při realizacích a také o opatřeních, jak těm problémům předcházet," řekl Jaroslav Mach, vedoucí oddělení rozvoje dopravy hl. m. Prahy. 

Problematika kolem bezbariérového přístupu se navíc týká nejen vozíčkářů ale také matek s kočárky nebo hůře pohyblivých seniorů. Ti všichni se zatím v pražské dopravě potýkají s problémy.

"Já musím mít většinou doprovod druhé osoby, protože se pohybuji po městě na mechanickém vozíku a sám nemám sílu se pohybovat po městě. Nejhorší jsou obrubníky, často jsou udělané i z jedné strany tak, že z ní sice sjede do vozovky ale na druhé straně se už nedostane bez pomoci na chodník," řekl Tomáš Lanc, vozíčkář. 

V ČR od roku 2009 začala ke stavebnímu zákonu platit tzv. bezbariérová vyhláška. Ta nařizuje bezbariérový přístup hlavně u nových staveb. Vedení města pak nastavuje stav z let předešlých.

"V našem případě máme schválenou koncepci odstraňování bariér v MHD. Je to přístupnost zastávek tramvají, autobusů, stanic metra. Jsou to i různé orientační navigační systémy, které slouží našim nevidomým a slabozrakým," řekla Karolína Klímová, specialistka rozvoje dopravy hl. m. Prahy. 

V rámci veřejného prostoru, i prostřednictvím veřejné dopravy, by podle vedení města měla být Praha prostupná všem do roku 2025. Rozpočet magistrátu na tuto realizaci, jen za letošní rok, činí 30 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu