• Načítám...
>

Nemocnice Na Homolce má unikátní zařízení

  • 19. září 2018,
  • 12:29,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Novým zařízením pro pacienty i lékaře se může pochlubit Nemocnice Na Homolce. Jako jediná nemocnice v České republice získala technickou novinku - angiolinku propojitelnou s CT.

Reklama

Jedná se o první zařízení svého druhu v ČR. V červnu tohoto roku ho uvedla do provozu Nemocnice Na Homolce. Nový přístrojový komplet umožňuje zejména efektivnější vyšetření a léčbu cévních onemocnění. Tvoří ho 2 samostatné ale současné vzájemně kompatibilní a kombinovatelné přístroje - angiolinka a multidetektorové CT. 

"Umožňuje tzv. vyšetření dva v jednom bez toho, aniž by se pacient musel překládat. Takže v momentě, kdy vyšetřujete cévní řečiště, tzn. pacient leží na jedné straně, tak se během toho vyšetření můžete podívat třeba i na stav jeho ostatních orgánů, např. stav mozku, když si potřebujete během výkonu zjistit, jestli nedošlo třeba k nějakým komplikacím," řekla Barbora Míková, zástupkyně primáře RDG. 

"Je to zvláště žádoucí u pacientů onkologických, kteří jsou pro tento typ výkonu. A zejména kombinace těch endovaskulárních a perkutánních výkonů," řekl Radko Kříž, lékař RDG.

Propojení obou přístrojů umožňuje systém MIYABI, jehož autorem je společnosti Siemens.

"Tyto modality jsou kombinované, kde je možnost, že CT přijede po kolejích k angiografickému zařízení, čímž se získá ta výhoda toho kombinovaného přístroje," řekl Vratislav Švorčík, jednatel společnosti Siemens. 

Trendem současné medicíny je co nejkratší čas, co nejmenší invazivita a komfort pro pacienty. Špičkové vybavení Na Homolce je na toto připraveno. Pacienti nemusí být přemisťováni, vše se totiž děje na jednom místě.

"Plánujeme, že to bude pro pacienty, kteří přijedou s mozkovou příhodou. To znamená, že bude potřeba jednak diagnostika na tom cévním systému a také diagnostika stavu mozku," řekla Barbora Míková. 

Velká výhoda je, že přístroje fungují nezávisle a když je potřeba, fungují dohromady. Vyšetření je dokonalejší a přesněji a rychleji je možné určit diagnózu. Nemocnice získala na nákup celého zařízení 40 milionů korun od Ministerstva zdravotnictví a 16 milionů poskytla z vlastních zdrojů. Na unikátních přístrojích plánují lékaři v Nemocnici Na Homolce ošetřit až 7 tisíc pacientů za rok.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu