• Načítám...
>

Všeobecná fakultní nemocnice získala dotaci

  • 19. září 2018,
  • 7:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vysoce specializované vybavení vozů na přepravu kriticky nemocných pacientů chybělo pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Vedení města proto nemocnici darovalo částku, která má chybějící přístroje zajistit.

Reklama

Téměř 2,5 milionu korun získala Všeobecná fakultní nemocnice v Praze od magistrátu. Peníze mají zajistit nové přenosné a vysoce odolné přístroje do vozů, které převážejí pacienty v nejkritičtějším stavu. Částku vedení města darovalo z dotačního balíčku pro pražské nemocnice.

"Praha sice nemá své vlastní nemocnice ale na území Prahy je 6 významných nemocnic, takže se snažíme přispívat, aby Pražané a pacienti, kteří se zde léčí, cítili tu pomoc a solidaritu Prahy. Takže jsem rád, že se toto podařilo, protože jsou to věci, které zachraňují lidské životy a o to nám samozřejmě nejvíce jde," řekl Radek Lacko, radní hl. m. Prahy. 

"Toto je soubor zdravotnických přístrojů, které jsou určeny pro transport kriticky nemocného pacienta nebo případnou resuscitaci. V tom souboru je třeba odsávačka, plicní ventilátor pro umělé dýchání, monitor pro monitoring všech parametrů pacienta. V neposlední řadě je součástí přístroj pro nepřímou srdeční masáž," řekl Petr Tomáš, technický specialista.

Ten umožňuje srdeční masáž i v průběhu transportu, kdy jsou možnost posádky omezené. Plnohodnotně tak během přepravy funguje i zbytek nově zakoupených přístrojů. Díky tomu zajišťují vyšší bezpečnosti pacientovi i lékařské posádce. 

"Máme velkou urologickou kliniku, gynekologicko-porodnickou kliniku, kde se operují složití pacienti, např. s vážnými nádorovými onemocněními. Tyto pacienty pak potřebujeme transportovat na lůžka JIP," řekl Michal Lipš, primář KARIM VFN a 1. UK. 

Všeobecná fakultní nemocnice je v současné době jedním z největších poskytovatelů zdravotních služeb na území Prahy a Středočeského kraje. Jen za rok uskuteční téměř 60 tisíc hospitalizací a přes 1,5 milionu ambulantních ošetření.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu