• Načítám...
>

Město hradí dětem cizinců kurzy českého jazyka

  • 20. září 2018,
  • 11:55,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Od nového školního roku vedení magistrátu zřídilo v každé městské části kurzy českého jazyka pro cizojazyčné děti na základních i středních školách. Projekt má tak děti i studenty z cizích zemí lépe začlenit nejen v jejich třídách, ale i zkvalitnit jejich studium.

Reklama

Se začátkem školního roku odstartovaly také intenzivní kurzy českého jazyka pro děti cizinců. Hodiny češtiny financuje vedení města. Probíhat by měly na základních i středních školách. Cílem projektu je rychlejší integrace do společnosti.

"Pro žáky středních škol máme připravené bezplatné kurzy ve spolupráci s Jazykovou školou hl. m. Prahy. Bude na výběr několik typů kurzů. Jeden bude čtyřletý, to je pro žáky, kteří nastoupí do prvního ročníku. Druhý kurz bude dvouletý a potom máme připravený i intenzivní půlroční kurz před maturitou," řekla Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

Město ale systémově podporuje také pražské základní školy. Od nového školního roku magistrát financuje kurzy českého jazyka vždy na jedné škole v každé MČ. 

"Probíhá to po 2 liniích. Dítě chodí normálně do nějaké třídy základní školy. Tam pasivně i aktivně vnímá a realizuje ten jazyk. V té normální výuce ten cizinec je trochu ztracený a ukazuje se to, že v této odpolední češtině od nabude větší sebejistoty a může se zeptat a učitel vysvětlí individuálně," řekla Jana Rodrová, supervizorka vzdělávacího projektu.

"Musím si s nimi více hrát, více poslouchají a opakují po mně. Je to spíše taková rodinná výchova, není to tak razantní jako ve škole. Ale mluvím s nimi pouze česky. Během toho jednoho roku se nám rozmluví," řekla Božena Makuchová, učitelka českého jazyka pro cizince.

Na nepovinné kurzy českého jazyka má pro letošní rok pražský magistrát vyhrazen 1 milion korun. Z toho polovina jde na výuku dětí ze základních škol. Ta druhá pak hradí kurzy pro středoškolské studenty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu