• Načítám...
>

Oslavy 100 let republiky vyvrcholí v Praze

  • 20. září 2018,
  • 12:43,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Oslavy stého výročí od založení republiky vrcholí. Od 28. září čeká návštěvníky Prahy bohatý program. Celý měsíc se mohou účastnit koncertů, výstav a oslav přímo v ulicích města.

Reklama

Už 100 let uplynulo od založení první republiky. Praha na to reaguje po celý rok. Nyní ale oslavy vrcholí měsícem plným lákadel pro milovníky kultury a historie. Jen Magistrát hl. m. Prahy slibuje mnoho zážitků. 

"Budou pódia na Staroměstském náměstí, na Václavském náměstí, na náměstí Míru. Podílí se na tom desítky organizací, které nám pomohou s desítkami dalších projektů. Půjde o divadelní představení, koncerty, různé pochody," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Poslední říjnový víkend pak mohou lidé potkat historické osobnosti přímo v ulicích města v rámci akce Zažij historii na vlastní kůži. Celý projekt podpořilo i mnoho osobností dosud žijících. 

"Společně s námi chtějí vyvolat v občanech národní hrdost. Uvědomit si, že Češi a Slováci za těch 100 let dokázali skutečně mnoho i přes to, že nebyly chvíle, kdy by to bylo úplně lehké cokoliv tady vytvářet. I přes to byla spousta lidí a osobností, které vytvářely hodnoty nadnárodní," řekl Lukáš Bajer, vedoucí projektu ČS100. 

Velkým lákadlem pak budou akce, které připravuje Národní muzeum. Lidé mohou vidět obří mapping na budově muzea nebo navštívit výstavu, na které spolupracovalo se Slovenským národním muzeem. 

"Pro veřejnost to bude do konce roku zdarma, takže se budou moci podívat jak na tu budovu, tak i na tu výstavu, která bude na tisíci metrech čtverečních. Co by mohli vidět je třeba originál Mnichovské dohody, který k nám dorazí. Bylo to velmi složité vyjednat ale opravdu bude k vidění přímo v centru Prahy," řekl Lukáš Bajer. 

Další aktivity připravuje obec sokolská, Skautský institut nebo Klub českých turistů. V rámci oslav proběhne také velké defilé vojenské techniky a složek IZS, které se odehraje na ulici Evropská v Dejvicích. Více informací poskytnou stránky www.spolecnestoleti.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu