• Načítám...
>

Magistrát představil kampaň Dost bylo plastu

  • 20. září 2018,
  • 14:32,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Dost bylo plastu. To je hlavní heslo kampaně, kterou představilo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s pražským magistrátem. Cílem projektu, v rámci kterého začne farmářské tržiště na náplavce namísto jednorázových kelímků používat zálohované nádoby na více použití, je omezit jednorázový plast.

Reklama

Pražský magistrát představil ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí projekt pod názvem Bezobalové náplavky. Ten si klade za cíl omezit jednorázový plastový obal. V rámci pilotního projektu si tak lidé budou moci vychutnat nápoje na pražské náplavce z vratných zálohovaných kelímků.

"Jsou to 2 kelímky, jeden pro studené a jeden pro teplé nápoje. Jsou to vratné kelímky, takže když si koupíte nějaký nápoj, zaplatíte v tom i cenu kelímku, buď ho poté vrátíte nebo si ho můžete vzít domů jako suvenýr. Jsou hezké a zatím se připojilo jen několik provozovatelů. Největší mezi nimi je farmářské tržiště," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy. 

Akce je součástí kampaně Ministerstva životního prostředí, která si klade za cíl bojovat proti nadměrné produkci plastového obalu.

"Je to krásná první vlaštovka na náplavce. Vychází to z naší kampaně Ministerstva životní prostředí - Dost bylo plastu. Ta směřuje k tomu, abychom, lidově řečeno, přestali blbnout s používáním jednorázových plastů, kterých používáme strašně moc," řekl Richard Brabec, ministr životního prostředí ČR. 

Podle kurátora pražských náplavek se k farmářským trhům postupně připojí i další provozovatelé stálých podniků i jednorázových akcí. 

"My jsme se do kampaně připojili proto, že v těchto 10 dnech probíhá akce Naše náplavka. Přišlo nám důležité se soustředit i na ekologii a na odpady a byli jsme u toho, když jsme vymýšleli ten systém, jak zavést na náplavku vratné kelímky," řekl Jiří Sulženko, kurátor pražských náplavek.

Kromě vratných kelímků čekají na návštěvníky náplavek v Praze i další novinky. Praha totiž pokračuje v jejich revitalizaci. První fáze rekonstrukce skončí příští rok v dubnu a vyjde na 225 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu