• Načítám...
>

Plavba po Vltavě nabízí unikátní pohledy

  • 20. září 2018,
  • 16:57,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

I Praha má své Benátky. Vltava, která v tomto úseku protéká přímo mezi domy, láká na prohlídku v lodi. Tu si mohou zájemci užít každý den.

Reklama

Nadcházející podzim je ideálním obdobím na projížďku lodí po Vltavě. Proplout se zájemci mohou třeba historickým přívozem. Trasa, kterou jsme absolvovali my, začíná přímo pod nultým obloukem Karlova mostu. 

"Podplouvá Karlův most a pluje ke Staroměstskému jezu, což je dřevěný jez s kamennou výplní, která dala tomuto jezu jméno. Je to typ staropražského jezu a je to stavba, stejně jako Karlův most, stará několik století. Potom tou plavbou okolo Karlova mostu vplouváme do Čertovky okolo sochy Jana Nepomuckého, na kterou kapitáni upozorňují jako na patrona nejen mostů, ale všech lidí od vody," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský. 

Dominantou celé trasy je právě Karlův most. Pasažéři lodě se o něm dozví všechny možné informace i některé zajímavosti. Legendy nelhaly, ve stavebním materiálu Karlova mostu se skutečně našly stopy vajec. Ty ale neměly zpevnit maltu. Měly usnadnit zasazení stavebních kamenů. Kromě známých historických budov lidé uvidí i místa, která souvisí s historií vodní dopravy na Vltavě. Právě tomu je trasa uzpůsobena. 

"Plavba dále vede kolem Hergetovy Cihelny, kolem náplavky, která je jedním z mála původních dochovaných vltavských břehů, kde se na té Hergetově Cihelně, na té náplavce, opravovaly staré vltavské čluny, tzv. šífy, kterým se říkalo naháče. Samozřejmě tady vidíte i jeden z prvních betonových mostů na území Rakouska-Uherska - Mánesův most," řekl Zdeněk Bergman.

Loď se otáčí na úrovni Strakovy akademie a vrací se pod obloukem Juditina mostu. Trasa naskýtá mnoho krásných pohledů tak, jak je to možné jen z lodní paluby.

"Plavby, i tím, že jsou v původním designu lodí, tomu cestujícímu mohou zprostředkovat genius loci staré Prahy. V tom pohledu na Staré Město a Malou Stranu mu žádný moderní prvek neruší ten zážitek," řekl Zdeněk Bergman. 

Pokud chcete vidět Karlův most z jiného pohledu, vidět místa, která vypadají stejně jako ve 12. století a dozvědět se něco o historii pražského vodáctví, na Vltavě máte rozhodně šanci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu